Sarajevo: Kako je izgledala Titova ulica prije 121 godinu

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Kako je izgledala Titova ulica prije 121 godinu

Na ovoj, crno-bijeloj fotografiji nalazi se današnja Titova ulica. Fotografija je načinjena 1895. godine, nekoliko godina nakon ulaska Austro-Ugarske u Sarajevo:


(Klik na sliku za veću rezoluciju)
Ova se ulica prethodno zvala Čemaluša, po džamiji koja se nalazila u blizini sadašnjeg JAT-ovog nebodera, a prostirala se od Baščaršije pa sve do Marijin-Dvora. Nakon atentata na austrougarskog prestolonasljednika u Sarajevu, ova ulica, preciznije, njen dio od Vječne vatre (zgrada Zemaljske banke ili Landens) do Ali-pašine džamije bit će preimenovan u ulicu Franje Ferdinanda


Dio ulice koji vodi od Vječne do Katedrale, zvao se po Franjinoj supruzi grofici Sofiji, također ubijenoj tog 28. juna 1914, a onaj dio koji vodi do Baščaršije dobio je ime po generalu Oskaru Potioreku, bosanskom namjesniku, koji je tog dana bio u njihovoj pratnji, i ranjen je.

Nakon što, 1918, Kraljevina Jugoslavija preuzima vlast, ova će ulica, opet od Baščaršije do Ali-pašine džamije, biti preimenovana u ul. Aleksandra Karađorđevića, prema prestolonasljedniku, a od 1921. nosit će isto ime, ali po kralju Aleksandru I Karađorđeviću. Ostat će tako sve do 1941. i okupacije Sarajeva kada će je nazvati ulicom Ante Pavelića.

Nakon što je Sarajevo oslobođeno, u aprilu 1945, opet će je preimenovati u Karađorđevu. No, već u novembru te godine, kada Josip Broz Tito dolazi u Sarajevo, gdje će – na terasi iznad Vječne vatre – održati znani govor, bit će preimenovana u ulicu Maršala Tita.

Poslije posljednjeg rata, 1995, bilo je inicijativa da je se preimenuje u ulicu Alije Izetbegovića. Sve su bile neuspješne, te se ulica i danas zove Titova...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije