Sarajevo: Kako i gdje povoljno nabaviti udžbenike

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Kako i gdje povoljno nabaviti udžbenike
/ Foto: Radiosarajevo.ba

Oko 60% roditelja školske djece koji su učestvovali u anketi portala Radiosarajevo.ba izjasnilo se da će za svog školarca nabaviti korištene umjesto novih udžbenika. 

Nije čudo, s obzirom na to da je cijena novih udžbenika u prosjeku 10 KM, mada za neke od njih treba izdvojiti i preko 20 KM. 

Dobra vijest (za područje Sarajeva) stiže iz Udruženja građana Noproblem, koje organizira besplatnu razmjenu udžbenika. 

Na osnovu dobrih iskustava od prošlog vikenda kada je razmjena održana prvi put, ova "berza" održat će se i ovaj vikend u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, potvrdila je za Radiosarajevo.ba Ivana Teranić iz udruženja Noproblem. 

"Posebno se traže udžbenici 6. i 9. razreda, pa pozivamo one koji ih imaju da ih donesu na berzu. Još uvijek ima udžbenika koji su ostali od prošlog petka, ali, sudeći prema interesu roditelja i djece, veliki broj udžbenika će biti ponuđen i ovaj vikend", izjavila je Teranić. 

Na Drveniji cijena 5 KM

Mnogi će u potrazi za jeftinijim udžbenicima obići štandove postavljene na sarajevskom mostu Drvenija. Tamo je cijena korištenih udžbenika jedinstvena: 5 KM, osim knjiga za engleski jezik koje se prodaju za 10 KM. Prodavci sa štandova potvrđuju da je svake godine potražnja za jeftinijim udžbenicima sve veća i veća. 

Ipak, pedagozi savjetuju da se makar u jednoj stvari ne štedi - a to su školske sveske. Bolje je kupiti one s debelim koricama i kvalitetnijim papirom, makar kad su mlađa djeca u pitanju, s obzirom na to da ih čeka mnogo pisanja i brisanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije