Sarajevo: Izgradnja klinika za maksilofacijalnu hirurgiju i ORL

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Izgradnja klinika za maksilofacijalnu hirurgiju i ORL

U Centralnom medicinskom bloku Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), na etaži 14. i 15. počinje izgradnja stacionarnih i hirurških kapaciteta za potrebe Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju i Klinike za bolesti uha, nosa i gla (ORL), a rok za završetak radova je pet mjeseci. 

Generalni direktor KCUS-a Damir Aganović kazao je danas tim povodom novinarima da se radi o dislociranim klinikama koje trenutno rade u lošim uvjetima. 

Naglasio je da će njihovim preseljenjem u CMB biti značajno smanjeni troškovi koji se trenutno izdvajaju za održavanje dotrajalih objekata u kojima su trenutno smještene te klinike. Pri tom će i pacijentima biti pruženi mnogo bolji uvjeti za liječenje i boravak. 

Ukupna površina prostora na etaži 14 i 15 CMB-a iznosit će 3.500 metara kvadratnih. Tu će biti smješteni stacionari dvije pomenute klinike s po 24 kreveta standardne njege visokog nivoa i po dva kreveta post intenzivne njege. 

Predviđene su i prateće prostorije namijenjene za pacijente i osoblje te priručne apoteke. Obje klinike imat će interventne operacione sale. Predviđen je i kancelarijski te prostor za mašinske instalacije. 

Na etaži 14 planirana je izgradnja četiri VIP apartmana koja će biti namijenjena za potrebe čitavog KCUS-a kao zdravstvene institucije tercijarnog nivoa. 

Izvođač radova je građevinska firma 'Unigradnja doo Sarajevo', a za stručni nadzor zadužena je firma IG Banja Luka. Vrijednost radova je oko sedam miliona KM. 

Direktor Aganović kaže da je Saudijski fond za razvoj kreditor projekata izgradnje dijelova CMB-a još od 1996. godine, a prvi kredit je implementiran od 1997. do 2006. godine. 

''Implementacija drugog, aktuelnog kredita, potpisana je 2010. godine. Ovo je Saudi projekt dva čiji je rok izgradnje pet mjeseci, računajući i administrativni prostor'', kazao je direktor Aganović. 

Direktori klinika za maksilofacijalnu hirurgiju i otorinolaringologiju Tarik Mašić i Adnan Kapidžić izrazili su zadovoljstvo zbog najave izgradnje prostora namijenjenih za te klinike koje već odavno rade u lošim uvjetima. 

Mišljenja su da se finaliziranjem tog projekta dobiva mogućnost za unapređenje operativne i dijagnostičke procedure te bolji uvjeti za pacijente. 

Direktor Aganović najavio je da je KCUS pripremio i kandidirao projekte za završetak izgradnje kompletnog CMB-a kroz elaborate za treću fazu suradnje sa Saudijskim komitetom za razvoj kao i za rekonstrukciju objekata na lokalitetu Jezero. 

''Nadamo se će KCUS, kao i dosad, biti prepoznat kao pouzdan i odgovoran partner. Ulaganje u zdravstvo i izgradnja klinika unaprijedit će pružanje medicinske pomoći te je i jasan pokazatelj da se prepoznaje kvalitet kadra kojeg stvara i posjeduje ova država, a cilj je to i zadržati'', kazao je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije