Sarajevo ima uslove da bude poseban grad za region

Radiosarajevo.ba
Sarajevo ima uslove da bude poseban grad za region

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko posjetio je Kanton Sarajevo te s premijerom Suadom Zeljkovićem i ministrom kulture i sporta Ivicom Šarićem razgovarao o temama vezanim za život u Sarajevu i mogućnostima unapređenja uslova za lakše poslovanje i ugodnije življenje, prenosi Fena.

"Sarajevo ima izuzetne uslove da bude poseban magnet, poseban grad za čitav ovaj region. Svjedok sam kroz brojna putovanja i kontakte sa ljudima, vani, koliko je i sada Sarajevo prepoznatljivo po sadržajima kulture, filma, turizma, zimskog sporta, kroz posebnu historiju i religijsku šarolikost. Sve to čini Sarajevo posebno privlačnim. Mišljenja sam da se mora još raditi više na privlačenju investitora i razvijanju biznisa", naglasio je Inzko.

Dodao je da Sarajevo, ukoliko želi praviti  veće korake naprijed, mora omogućiti lakši i brži način ulaska stranog kapitala, jer zbog kompliciranih i sporih administrativnih procedura i oni koji zaista žele ovdje raditi, odustaju i posao pokreću negdje drugo, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Domaćini su visokog predstavnika informirali i o aktivnostima koje je nova Vlada poduzela u periodu od kada je imenovana.

Premijer Zeljković je naglasio da su se prve odluke ove vlade ticale podizanja sigurnosti građana i osposobljavanja policije, smatrajući da je to uslov bez kojega ni ostali planovi ne mogu biti realizirani.

Također su riješena važna pitanja vezana za akademsku zajednicu, a posebno se mora osigurati  nesmetano fukcioniranje komunalne privrede, u periodu kada je novca sve manje i kada je zbog relacija između federalne Vlade i Kantona Sarajevo budžet Kantona uskraćen za više desetina miliona KM.

"Rješavat ćemo sve probleme,  ne bojimo se uhvatiti u koštac s njima, i graditi bolji opći sistem vrijednosti kako bi individualne vrijednosti mogle doći do izražaja", kazao je premijer Zeljković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije