Sarajevo: I ove godine 'Evropska sedmice redukcije otpada'

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: I ove godine 'Evropska sedmice redukcije otpada'

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji s Centrom za okolišno održivi razvoj (COOR) organizirat će treći put, od 17. do 25. novembra, Evropsku sedmicu za redukciju otpada (EWWR) čime će Sarajevo biti jedan od gradova koji skreće pažnju na strategiju redukcije otpada u skladu s politikama Evropske unije.

Cilj ovog projekta je da podrži promjene u svakodnevnom ophođenju prema otpadu iz domaćinstva i privrede, te je devet nevladinih organizacija predložilo projekte koje će realizirati, a veliki broj njih uključit će mlade ljude radi njihove edukacije kako se ponašati u prirodi i ne ostavljati smeće, piše agencija Fena.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović je izrazio nadu da će brojne aktivnosti planirane za sljedeću sedmicu naići na odziv građana posebno iz razloga što  smanjenje otpada ima suštinski značaj za zaštitu okoliša, dodajući da bi i na državnom nivou trebalo raditi na ovakvim aktivnostima da bi se povećala svijest o reciklaži i obradi otpada.

Petrović je najavio da će ovo ministarstvo uskoro u proceduru uputiti novi zakon o komunalnom otpadu, a u završnoj fazi je i plan upravljanja otpadom sve radi redukcije otpada u Kantonu Sarajevo.

COOR svojom akcijom demonstrira kreativne mogućnosti ponovne upotrebe otpadnih materijala, s posebnim naglaskom na mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i poduzetnički duh u domeni ponovne upotrebe otpada.

Učesnici će imati priliku da putem radionica, priredbi i zabavnih aktivnosti pronađu inspiraciju za nove načine ophođenja prema potencijalnom otpadu da bi održali čistoću i zdravlje okoline.

Evropska sedmica za redukciju otpada se provodi radi jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada te promocije različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada širom Evrope da bi se postigla trajna promjena svijesti stanovništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije