Sarajevo: Formirana stanica planinarskih vodiča

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Formirana stanica planinarskih vodiča

Formirana je Stanica planinarskih vodiča Sarajevo, prva takve vrste na području BiH. Djelovat će prvenstveno na području Kantona Sarajevo, a aktivnosti će provoditi i u zemlji i inozemstvu.

Stanicu planinarskih vodiča Sarajevo čini 61 planinarski vodič certificiran od Planinarskog saveza KS-a, od kojih su trećina žene.

To su iskusni vodiči, koji već aktivno rade u vodičkoj službi i iza sebe imaju značajne pohode i ekspedicije u zemlji i inozemstvu među kojima su Mont blan, Grand Paradiso, Monterosa, Douforspitze, Materrhorn, Elbrus, Kazbek, Grossglockner, Olimp, Musala, Triglav, Velebit, Durmitor, Prokletije....

Na Skupštini Stanice planinarskih vodiča Sarajevo usvojeni su odgovarajući normativni akti te izabrani organi upravljanja, koji će  organizirati rad i predvoditi stanicu.

Za predsjedavajućeg Skupštine izabran je Šefik Porča, a za načelnika Stanice Davor Ciganković, vodič- instruktor koji ima bogato iskustvo u planinarstvu, planinarskim pohodima i ekspedicijama u BiH i inozemstvu. Zamjenik načelnika Stanice je Kenan Muftić, a sekretar Husein Šabić.

Načelnik Stanice Davor Ciganković kaže da je glavni razlog formiranja te stanice potreba da se promoviraju prirodne ljepote posebno planinski predjeli kojima obiluje BiH te činjenica da u našu zemlju dolazi sve više turista koji žele posjetiti ovdašnje planine. 

"Putem organiziranog rada vodičke službe učinit ćemo sve da opravdamo razloge zbog koji smo formirani", izjavio je Ciganković.

On kaže da su osnovni ciljevi i zadaci formiranja Stanice organizacija, koordinacija, usmjeravanje i podizanje kvaliteta vodičke djelatnosti na području KS-a, BiH i inozemstva, nastavak školovanja, stručno usavršavanje i licenciranje planinarskih vodiča i instruktora Planinarskog saveza KS-a.

"Među ciljevima su nam i organizacija i vođenje planinarskih tura, izleta i pohoda u zemlji i inozemstvu u svim vremenskim uvjetima kao i razvijanje i očuvanje planinarskih tradicija i vrijednosti i kulture boravka u prirodi, planinama i planinskim objektima", navodi Ciganković.

Za Agenciju Fena kaže da će, putem projekata, raditi na opremanju Stanice vodiča posebno za odlazak u planine u zimskom periodu te vođenje klijenata u stijene, ferate, na snijegu, ledu....

Dosad su, navodi Ciganković, radili uglavnom  ličnom opremom a u opremi im pomažu i mnoga ovdašnja planinarska društva. 

Jedan od prioriteta je i nastavak suradnje sa stanicama vodiča država okruženja, a u suradnji s njima već organiziraju pohode.

Skupštini Stanice planinarskih vodiča prisustvovali su predstavnici planinarskih saveza BiH i KS-a Selver Ajrulahu i Dževad Pamuk te Drago Bozija, doajen bh. planinarstva i jedan od najistaknutijih planinara, čovjek koji ima veliko iskustvo i znatno je doprinio razvoju planinarstva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije