Sarajevo Film Festival predstavio se u Mexicu

Radiosarajevo.ba
Sarajevo Film Festival predstavio se u Mexicu

Proteklog vikenda završeno je prvo izdanje San Cristobal de las Casas International Film Festivala, koji se od 16. januara održavao u gradiću smještenom u srcu južnog Mexica.

San Cristobal de las Casas je grad u meksičkoj regiji Chiapas. U gradu bogate historije, značajan je broj autohtone populacije koja živi u brojnim okolnim selima, njegujući svoju kulturu i običaje. Pitanje prava ove manjine bilo je česti izvor nemira u ovom gradu i oblasti, a vezan je za aktivnosti Zapatističke armije nacionalnog oslobođenja. Cilj festivala smještenog u ovakvom okruženju je stvaranje prostora za dijalog o ključnim pitanjima kao što su kulturne i etničke raznolikosti te mogućnosti zajedničkog života, ljudska prava i očuvanje životne sredine.

U kontekstu ovakvog djelovanja i promišljanja programa, Sarajevo Film Festival je s velikim zadovoljstvom prihvatio poziv organizatora da bude počasni gost prvog izdanja ovog meksičkog festivala.

“Iako je ovo bilo prvo izdanje festivala, mislim da su organizatori u potpunosti uspjeli u ostvarivanju zadatih ciljeva, štaviše festival je bio glavna tema u izvještajima meksičkih medija. Kino dvorane su bile ispunjene do posljednjeg mjesta, publika je aktivno učestvovala u razgovorima nakon filma i ovaj gradić u potpunosti je bio u znaku festivala“, kazao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. 

Tokom boravka u Mexicu, direktor SFF-a predstavio je tamošnjoj publici filmove prikazane na prethodnim izdanjima SFF-a, koji korespondiraju s temama i konceptom meksičkog festivala. 

Publika je bila u prilici da vidi igrane filmove: Nevjeste Tinatin Kajrishvili, Macondo Sudabeha Mortezaia, Epizoda u životu berača željeza Danisa Tanovića, kratke filmove: The Spectrum of Europe Cristi Puiua, Kokoška Une Gunjak, Nevidljivi prostori Dee Kulumbegashvili, te dokumentarni film Silvered Water, Syria Self-Portrait Ossame Mohammeda i Wiama Simava Bedirxana. 

Među pobjednicima festivala našao se upravo jedan od filmova iz izbora SFF-a, a riječ je o Macondu koji je na ovom festivalu proglašen najboljim igranim filmom, a sarajevska publika ga je mogla vidjeti u okviru Takmičarskog programa – igrani film 2014.  

Pročitajte prikaz ovog filma koji smo na portalu Radiosarajevo.ba objavili za vrijeme 20. SFF-a: 

Mali čečenski azilant Ramasan je rođeni glumac, on suvereno 'nosi' film Macondo 

San Cristobal de las Casas International Film Festivalu je prisustvovao veliki broj autora iz Mexica i cijelog svijeta, a retrospektiva je bila posvećena oskarovcu Kosti Gavrasu koji je i otvorio festival

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije