Sarajevo: Dodatnih 11 KM za smještaj studenata u domovima

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Dodatnih 11 KM za smještaj studenata u domovima

Studenti se svake akademske godine suočavaju s problemima koji se tiču smještaja u domovima u Sarajevu. Od prvog oktobra u Studentskom centru u Sarajevu bit će smješteno oko 1.650 studenata.

Za njihov smještaj i ishranu u domovima u Nedžarićima i na Bjelavama, mjesečno će izdvajati dodatnih 11 KM, potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor JU Studentski centar Emir Kadrić. 

"Došlo je do korekcije cijena, jer smo mi uslovljeni kretanjem cijena roba i usluga. Akt o našem poslovanju koji smo potpisali nam nalaže da ukoliko dođe do poskupljenja od dva posto dužni smo tražiti korekciju cijena", pojasnio je Kadrić i dodao da je u posljednje  tri godine indeks cijena porastao za 5, 1 posto, a da su energenti poskupili za 8 %.

Kadrić kaže da je bila neophodna korekcija za 15,80 KM mjesečno po studentu.

"Ipak smo se dogovorili sa Udruženjem studenata da ćemo napraviti neke racionalizacije troškova, i došli smo do cijene konačne korekcije od 11 KM. Ostavljeno je mjesec dana studentskom druženju da razgovaraju sa finansijerima. Najpametnije bi bilo da prihvate tu korekciju, jer bi krajnje vrijeme bilo da se povede računa o budžetu studenata i njihovih roditelja", rekao je direktor JU Studentski centar.

Ukoliko vlade kantona i FBiH ne prihvate povećanje cijena smještaja u studentskim domovima, onda će studenti, umjesto 120 maraka, morati plaćati 131 KM u prosjeku. Do sada su kantoni sufinansirali smještaj studenata u domove sa 189 KM, a sada će učestvovati sa po 200 KM.

Kadrić je zaključio da ukoliko se ne prihvati korekcija cijena, opet će studenti ispaštati. Moglo bi se desiti da dođu iz svojih gradova, da imaju ispit, a da nemaju gdje boraviti.

"To su situacije koje tjeraju čovjeka da se zapita čemu služi vlast, i da li je uredu da mlade ljude stavljaju u ovakav položaj", zapitao se Kadrić.

Problem sa dugovanjima

Podsjećamo da je zbog duga od 217.517 KM za period od novembra 2012. do jula 2013. godine JU Studentski centar bio pred isključenjem električne energije.

"Imao sam sastanak sa direktorom Elektrodistribucije Esadom Džananovićem i napravili smo otplatni plan u ovakvim okolnostima, dogovorili smo se da nas ne isključuju sa napajanja do kraja 2014", rekao nam je Kadrić, ali dodatni problem ovoj ustanovi predstavlja i isključenje plina.

"Imali smo sastanak sa premijerom Kantona Sarajevo, Suadom Zeljkovićem i direktorom Sarajevogasa Salihom Selmanovićem. Sutra bi nam trebao gas biti na raspolaganju i nadamo se da će nam na neki način, barem i akontativno biti na raspolaganju neka sredstva da bi mogli uplatiti dug".

Dug JU Studentski centar prema Sarajevogasu je oko 300 000 KM.

 

Neuslovni paviljoni na Bjelavama

Za početak ove akademske godine raspoređeno je 1650 kreveta.

"Isključena su dva paviljona na Bjelavama jer su neuslovni, a sredstva za njihovu obnovu nisu obezbijeđena. Vidimo svi šta se dešava u Skupštini Kantona Sarajevo", rekao je Kadrić.

Dodao je da kad bi imali novca, u domovima bi moglo boraviti oko 2000 studenata, a i dalje je najveći problem dugovanje kantona prema Studentskom centru za boravak studenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije