Sarajevo dobija savremenu kliniku za kastraciju pasa

Radiosarajevo.ba
Sarajevo dobija savremenu kliniku za kastraciju pasa


Problem velikog broja napuštenih pasa u Sarajevu, bez obzira na projekte kastracija i udomljavanja, i dalje je izuzetno veliki.

Na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu će u februaru biti otvorena najsavremenija klinika za hirurgiju namijenjena masovnoj kastraciji uličnih pasa, objavio je TVSA.

Kako javlja TVSA trenutan broj napuštenih pasa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je 11 hiljada.

U Sarajevu će, upozoravaju sa Veterine,  uskoro biti grad u kojem će biti više pasa nego ljudi ukoliko se ne poduzmu hitne mjere sprečavanja širenja ove pojave.

"Od jednog para, mužijaka i ženke psa, za pet-šest godina nastane 67 hiljada novih jedinki", rekla je u razgovoru za TVSA prf. dr. Selma Filipović.

Ovaj broj moguće je smanjiti samo masovnom kastracijom i sterilizacijom, smatraju u organizaciji Dog Trust, koja je finansirala ovaj projekat sa 100 hiljada KM.

Posljednja pošiljka opreme trebala bi stići u četvrtak, a s njom i veterinari iz Velike Britanije koji će domaćim kolegama narednih 5 godina držati treninge iz masovne kastracije i sterilizacije, javlja TVSA.

Za realizaciju ovog projekta, potrebna je velika pomoć nadležnih organa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije