Sarajevo: Čopor pasa ubio četiri kengura

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Čopor pasa ubio četiri kengura


Jedanaest uličnih pasa upalo je preksinoć u sarajevski ZOO vrt Pionirsku dolinu tačnije u nastambu kengura, koje su napali.

U ranim jutarnjim satima u ponedjeljak 27. avgusta, oko 4:30 sati, kavezu u RZC Pionirska dolina i ZOO vrt pronađena su četiri leša Wallaby kengura.

"Tog jutra, čopor uličnih pasa je koritom Koševskog potoka, čiji vodostaj je zbog suša vrlo snižen, iz pravca Nahoreva ušao u prostor RZC Pionirska dolina i ZOO vrt, preskočio ogradu kaveza oko nastambe  i izvršio napad na pomenute životinje. Jedan klokan je preživio, ukazana mu je veterinarska njega, pod stalnim je nadzorom veterinara i trenutno je dobrog zdravstvenog stanja", rečeno nam je iz preduzeća Park pod čijim je nadzorom Pionirska dolina.

 

Po njihovim riječima, već neko vrijeme isti čopor pasa se kreće naseljem te predstavlja opasnost i za prolaznike, ali i mještane Jezera i Nahoreva.

"Mi ovom prilikom upozoravamo da taj isti čopor slobodno 'šeta' ulicama u naseljima Jezero i Nahorevo i pitanje je dana kada će početi napadati ljude", kažu iz Parka.

Nisu u pitanju lokalni psi?

Kako je za portal Radiosarajevo.ba rekao Adnan Smailbegović, predsjednik udruženja Avlijaneri, riječ je o psima koji se noću spuštaju iz šuma.


Ulazak bilo kakve strane životinje može značiti potencijalnu zarazu, a također se mogu i osloboditi životinje iz vrta, što bi moglo znatno narušiti ekosistem.

"Po informacijama koje sam dobio, radi se o čoporu pasa koji se noću spušta iz šume kako bi tražio hranu. Dakle, ne radi se o lokalnim psima. Ovi psi se boje ljudi – budući da su mahom bili zlostavljani ili tamo ostavljeni kao štenci. Zbog toga se u naselja spuštaju samo noću. Nažalost, i do ovog slučaja je došlo zbog nesprovođenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, odnosno nedovoljnog i neadekvatnog sprovođenja projekta sterilizacija i kastracija napuštenih pasa.

Drugi problem je i taj što građani i udruženja koji žele da pomognu životinjama i ovom projektu – nemaju podršku države te je sve palo na njihova leđa“, rekao je za naš portal predsjednik Avlijanera.

'Hajka na pse'

Kontaktirali smo i Arijanu Arifović, aktivistkinju koja brine o psima na području Pionirske doline, koja je istakla da na tom području nema agresivnih pasa.

"Već godinu dana hranim pse oko Pionirske doline i nijedan nije agresivan. Naprotiv, pola njih se jako plaši - što ljudi, što ostalih životinja. U ovom dijelu grada - Jezero, Nahorevska, Slatina i šire - nema divljih pasa koji bi tako nešto uradili. Ovo je sve pokušaj dizanja hajke na pse. Do sada nismo dali prihvatilištu da ih pokupi, pa sada pokušavaju da ih uklone na ovaj način“, rekla je Arifović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije