Sarajevo čestitalo 125. rođendan Zemaljskom muzeju

Radiosarajevo.ba
Sarajevo čestitalo 125. rođendan Zemaljskom muzeju
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

U susret skorašnjem otvaranju festivala kulture i umjetnosti, Sarajevska zima 2013. koji će biti otvoren 7. februara, direktor Festivala, Ibrahim Spahić jučer je pozvao građane da se pridruže akciji pod nazivom 'Kvaka za Zemaljski muzej BiH' koja je održana danas i čime je zvanično počelo obilježavanje 125 godina ove kulturne institucije.

''Nećemo i ne smijemo šutiti o Zemaljskom muzeju; njemu i njegovog radnicima treba vratiti kulturni dignitet. Pozivam sve građane da sutra u 12 sati dođu ispred Zemaljskog muzeja i simbolično dodirnu kvaku na vratima, ostave ružu ili neki cvijet, te upale svijeću za Muzej - ne da bi se ugasila, već da bi se rasplamsala'', kazao je Ibrahim Spahić, dodavši kako se ovom akcijom ''svi pridružuju svjetlu Sarajevske zime''.

FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Danas su se građani Sarajeva okupili ispred Zemaljskog muzeja kako bi simbolično obilježili 125. godina postojanja ove kulturne institucije, položivši cvijeće, upalivši svijeće i otpjevavši pjesmu 'Happy birthday', a akciji je prisustvovao i Jovan Divjak.

''Ovo je dragulj kakvog nema na Balkanu'', kazao je Jovan Divjak iz Udruženja ''Obrazovanje gradi BiH'', koji je izrazio žaljenje što nijedan ministar nije prisustvovao ovom skupu, dodavši da se Muzej treba staviti na prvo mjesto interesa Kantona i FBiH. 

Pogledajte galeriju našeg fotografa Damira Hajdarbašića.

Vezani članci:

Sramotan kraj Zemaljskog muzeja


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije