Sarajevo će obilježiti 80. godišnjicu rođenja kralja romske muzike - Šabana Bajramovića

Radiosarajevo.ba
Sarajevo će obilježiti 80. godišnjicu rođenja kralja romske muzike - Šabana Bajramovića

Njegovo mjesto u cjelokupnoj historiji muzike svijeta je jasno - Šaban Bajramović bio je i ostao kralj romske muzike. 

Autor je autor zvanične himne svih Roma na svijetu - Djelem Djelem i Predvodnik posebnog i značajnog žanra - balkanske romske muzike.   

Ovaj Nišlija rođen je prije osamdeset godina, 1936, a preminuo 8. juna 2008. godine. 

Nedjelja 17. april je dan koji će biti posvećen Šabanu Bajramoviću u Kamernom teatru 55 u Sarajevu, povodom osamdeset godina njegovog rođenja. Centralni događaj je u 19,30 kada je na programu premijera dokumentarnog filma, te koncert Gorana Bregovića uz orkestar Crne mambe. 

Bajramović je U životu je iskusio krajnosti: neimaštinu i bogatstvo, progon na Goli otok i najviše počasti svjetskih državnika, nastupe u najzabačanijim zadimljenim ćumezima i najvećim pozornicama. 

Šaban Bajramović bio je inspiracija mnogim muzičarima iz različitih žanrova - od kafane i novokomponirane muzike, pa do rocka i jazza. Njegov prvi album, objavljen 1979 godine za produkciju RTV Ljubljana A šunen romalen (Slušajte me, ljudi), bio je prekretnica u diskografiji bivše Jugoslavije, s obzirom da je reklamiran u tadašnjem rock časopisu Džuboks

Poput mnogih genijalaca u svijetu umjetnosti, Bajramović nije bio sklon gomilanju bogatstva, nasuprot - sve što bi zaradio volio je da prokocka. Bio je sklon igranju barbuta, na kojem je znao gubiti svoje mercedese i zlato kojim su ga kitili kao pjevača na svadbama. 

Preminuo je u bijedi, uskraćen čak i za državnu penziju. Iza njega ostala je supruga Milica, četvero djece razasute po svijetu i unučad u kojoj nije stigao uživati. 

Ostao je i bronzani spomenik u Nišu (kojeg huligani s vremena na vrijeme išaraju), kao i oni muzički spomenici koje niko ne može skrnaviti: 

Djelem Djelem, Gjeli mara (Mesečina), Hanuma, Maruška, Bele ruže, Pitao sam malog puža, Geljan dade, Sajbija... 

U čast 80. godina rođenja Šabana Bajramovića, sarajevski Kamerni teatar posvetit će jedan dan ovom velikanu. U nedjelju 17. aprila, u 12.00 je planiran okrugli stol o značaju Bajramovićeve muzičke baštine, a centralni događaj je u 19,30 kada je na programu premijera dokumentarnog filma, te koncert Gorana Bregovića uz orkestar Crne mambe. Na okruglom stolu, pored Bregovića, govorit će muzikolozi Vesna i Dragoljub Acković, te Vesna Andree Zaimović, šef orkestra Crne Mambe Nebojša Seatović, Ivan Lalić, Dervo Sejdić, muzički producent Dragi Šestić, Bajramovićev prijatelj Radiša Sarić te domaćin Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra. 

Na današnjoj konferenciji za novinare, Emir Hadžihafizbegović je istaknuo da je zanimljivo što će važan jubilej biti obilježen baš u Sarajevu, a ne u Nišu ili Beogradu. Vesna Andre Zaimović ovom prilikom govorila je o značaju Šabana Bajramovića za svjetsku muzičku baštinu. U fotogaleriji pogledajte nekoliko fotografija s ovog događaja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije