Sarajevo će i ove zime biti među najzagađenijim gradovima

Radiosarajevo.ba
Sarajevo će i ove zime biti među najzagađenijim gradovima

Martin Tais, stručnjak za kvalitet zraka u Federalnom hidrometeorološkom zavodu smatra da će Sarajevo s početkom grijne sezone ponovo biti jedan od najzagađenijih evropskih gradova.

Korištenje uglja kvaliteta, te veliki broj vozila na gradskim ulicama razlog su za ovakva predviđanja.

"Ukoliko tri ili četiri dana zaredom bude stabilno vrijeme, bez vjetra, zagađenje zraka će ponovo biti veliko, jer smo u kotlini. Kantonalno ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okoliša mnogo je uradilo u proteklom periodu kako bi se zakonski uredila ova oblast, ali bi i policija trebala pojačati kontrole. Tokom zime u individualnim ložištima se koristi ugalj lošijeg kvaliteta s dosta sumpora, koji je jeftiniji, pa je zagađenje zraka veliko", pojasnio je Tais za Avaz.ba.

Prema njegovim riječima, gradovi u regionu imali su oko 50 mikrograma po kubnom metru dnevno nevidljive prašine, dok je taj broj u Sarajevu dostizao i 600.

"Izgradnja longitudinale, odnosno brze ceste od Baščaršije do Ilidže, mnogo bi značila. Ubrzavanjem saobraćaja umnogome bi se smanjilo zagađenje i emisija štetnih plinova iz vozila", rekao je Tais.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije