Sarajevo '84: Detalji sa borilišta

Radiosarajevo.ba
Sarajevo '84: Detalji sa borilišta


Sarajevo je dvadeset februarskih dana 1984. godine bilo centar svijeta.

Ukupno je sedamnaest zemalja osvojilo medalje. Najviše odličja osvojila je reprezentacija SSSR-a (25), ali najviše zlatnih medalja (devet) pripalo je Istočnoj Njemačkoj koja je ukupno osvojila 24 medalje.

Bilić i Hadžijahić: Sve je bilo u znaku Olimpijade

Jugoslavija je, zahvaljujući Jure Franku osvojila i svoje prvo odličje - srebrnu medalju u veleslalomu.

Kako je Eurosport oživio sjećanje na Olimpijadu 

U hokeju na ledu najuspješnija je bila selekcija SSSR-a. Na videu ispod pogledajte detalje sa utakmice između SSSR-a i Čehoslovačke.

Britanski plesni par Christopher Dean i Jayne Torvill osvojilo je zlantu medalju kategoriji plesnih parova na ledu.

Što se tiče alpskog skijanja, svim Jugoslovenima bila je najzanimljivija utrka veleslaloma gdje je Jure Franko osvojio srebrnu medalju. Mnogi se sigurno sjećaju anegdote iz tog perioda: Volimo Jureka više od bureka.

Za potrebe sarajevske Olimpijade na Trebeviću je izgrađena bob staza na kojoj su vožene bob utrke u dvosjedu i četverosjedu i sankanje u jednosjedu i dvosjedu.



Veliko interesovanje Sarajlija izazvala su takmičenja u brzom klizanju na  Zetri.


Za potrebe  Olimpijade izgrađene su i skakaonice na Igmanu. Na velikoj skakaonici slavio je Finac Matti Nykänen, dok je na maloj najbolji bio Jens Weißflog iz Istočne Njemačke. Ski skokove na Igmanu pratilo je 15.000 posjetilaca.

Interesantno je bilo i u disciplinama brzog trčanja, kao i biatlona na Velikom polju na Igmanu.





Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije