Sarajevo: 208 maloljetnih provalnika u prošloj godini

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: 208 maloljetnih provalnika u prošloj godini

Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo je povoljna, zaključio je na današnjoj konferenciji za novinare policijski komesar Vahid Ćosić nakon što je predstavio Godišnji izvještaj aktivnosti MUP-a Kantona Sarajevo.

Ćosić je istakao da je u 2012. počinjeno 6.879 krivičnih djela.

Iz oblasti neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava izvršena su 52 djela, četiri više u odnosu na prethodnu godinu. Također, registrirano je i 270 djela iz domena posjedovanja droge, a što je za 63 slučaja više u odnosu na 2011. Zbog ovih aktivnosti pretreseno je 149 osoba te 63 objekta, kao i veliki broj osobnih automobila.

Policijski službenici su podnijeli 6.819 službenih izvještaja za 3.447 osoba od kojih je 2.279 povratnika u kršenju zakona, a uhapšene su 1.453 osobe. „Registrirali smo 223 krivična djela protiv života i tijela, što predstavlja 26 djela više u odnosu na 2011.“, kazao je Ćosić.

U nekoliko akcija MUPKS-a zaplijenjeno je 41,3 kg marihuane, 2,9 kg heroina, 0,4 kg amfetamina, itd. Veliki broj krivičnih djela odnosi se na djela krađe, teške krađe, razbojništva, itd. Tako je u 2012. zabilježeno čak 5.142 ove aktivnosti.

„Oblast krivičnih djela protiv imovine karakterizira veliki broj povratnika u vršenju krivičnih djela, a ovome itekako doprinosi blaga zakonska legislativa koja im omogućava da se vrlo brzo vrate na ulicu i nastave s kriminalnim radnjama“, rekao je Ćosić.


Nermin Pećanac

I prošle godine je zabilježen veliki broj kriminalnih djela koja čine maloljetnici: 208 maloljetnika je u 2012. počinilo 349 krivičnih djela, što u odnosu na 2011. predstavlja smanjenje od 141 djela. Najveći broj krivičnih djela počinili su maloljetnici od 14 do 16 godina, njih 90.

„Najviše djela su počinili M.E. (17 godina), M.A. (16 godina), D.E. (17 godina), B.I. (16 godina) i K.M. (14 godina)“, dodao je Ćosić.

U 2012. registriran je 21 slučaj aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava, 171 požar i 40 samoubistava. Također, zabilježeno je 9.877 saobraćajnih nesreća, 176 više u odnosu na prethodnu godinu, ali je zato smanjen broj nastradalih. Najčešći uzrok nesreća je neprilagođena brzina.

U okviru svojih aktivnosti, policajci MUPKS-a su zaplijenili 50 pušaka, 147 pištolja, 126 noževa i 28 ručnih bombi. Sve ovo, kazao je Ćosić, policija je uradila s neadekvatnom i nepotpunom opremom te manjkom ljudstva.

„Po sistematizaciji, nama je potrebno 1.807 službenika, a imamo ih 1.496. Ako ovome dodamo neujednačeno oružje i neispravne puške onda je jasno koliki je napor uložen“, istakao je on.
 
Potrebe policijskih snaga su velike, a novca je malo. Kada bi ga bilo, policija bi bila opremljena suvremenim sredstvima, zaštitnom opremom, imala bi veći broj policijskih pasa-napadača pa i konjicu.

Pećanac: Borba na dva fronta
Ministar unutrašnjih poslova KS-a Nermin Pećanac kazao je da neće dozvoliti da birokratija odlučuje o policiji: „Mi imamo volju, umijeće i želju da se izborimo s kriminalom, ali nedostaje logistika. Ustvari, mi vodimo borbu na dva fronta, protiv kriminala i protiv birokratije. Nećemo dozvoliti smanjenje plaća ovim ljudima niti smanjenje budžeta za opremu. Odupiremo se kriminalu, oduprijet ćemo se i birokratiji.“

Pećanac i Ćosić su pozvali građane da im pomognu i prijave svaki oblik kriminala. U ovoj godini, najavljeno je na konferenciji, policija će se posvetiti rješavanju slučajeva iz organiziranog kriminala, trgovine narkoticima, trgovine ljudima, korupcije, privrednog kriminala, itd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije