Sarajevo: 18. godišnjica proboja 28. divizije ARBiH iz Srebrenice

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: 18. godišnjica proboja 28. divizije ARBiH iz Srebrenice
/ FOTO: Anadolija

U sklopu obilježavanja 18. godišnjice genocida u Srebrenici, kao i proboja preživjelih pripadnika 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) iz Srebrenice na slobodnu teritoriju, na platou ispred Kulturno-sportskog centra Skenderija u Sarajevu održana je konferencija za medije kao uvod u manifestaciju pod nazivom "Preživjeli smo", javlja novinar agencije Anadolija.

Na konferenciji za medije obratio se Amir Kulaglić, jedan od organizatora 18. godišnjice proboja pripadnika 28. divizije ARBiH, koji je tom prilikom kazao da je 28. divizija pokrivala područje Srebrenice, Žepe, Bratunca, Vlasenice i Zvornika, te da je samim tim čuvala granicu RBiH u dužini od 100 kilometara.

“Program nosi naziv ‘Preživjeli smo’ sa ciljem da podsjetimo i sebe i druge da su preživjeli teški genocid 1995. godine, ali da smo odlučili da se značajnije uključimo u rješavanje životnih problema boračke populacije Srednjeg Podrinja i da na taj način zajedno sa svim patriotama u BiH pokušamo da utičemo na rješavanje svih životnih problema, pogotovo porodica šehida”, pojasnio je Kulaglić.

Prema njegovim riječima, to što su preživjeli nekadašnjm borcima ARBiH daje obavezu da moraju sve učiniti da pomognu djeci porodica šehida, ratnim vojnim invalidima, ali i demobilisanim borcima.

Ratni komadant 28. divizije Srebrenica Naser Orić, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je da je 28. divizija nastala iz seoskih jedinica, grupica ljudi, grupica mladih koji su bili odvažni i koji su pružili otpor neprijatelju tokom minulog rata u BiH.

Govoreći o ukupnom broju poginulih pripadnika ove divizije, Orić je rekao da taj broj nikada nije tačno utvrđen, ali da je jedno sigurno, da je više od 12.000 Bošnjaka krenulo iz pravca Šušnjara, područje Srebrenice, a da je samo oko 4.000 došlo na prostor Tuzlanskog kantona.

Danas će također biti upriličen defile ratnih zastava 28. divizije Armije RBiH, koje će simbolično nositi djeca šehida, ratnih-vojnih invalida i srebreničkih dobitnika Zlatnih ljiljana, najvišeg ratnog priznanja ARBiH, nakon čega će biti upriličeno postrojavanje preživjelih članova jedinice na platou ispred Skenderije, javlja  novinar agencije Anadolija.

Organizatori su najavili i umjetnički dio programa, a glumica Alena Džebo recitirat će pjesme Nihada Nine Ćatića, pjesnika i novinara koji je dan uoči pada Srebrenice očajnički tražio da se ovom gradu pomogne. Nihad Nino Ćatić je sin Hajre Ćatić, članice iz Udruženja građana "Žene Srebrenice".

Na platou Skenderije nastupit će i Hanka Paldum, koja će pjevati pjesme posvećene Srebrenici i Žepi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije