Saradnja muzeja Saint Etienne i Ars Aevi

Radiosarajevo.ba
Saradnja muzeja Saint Etienne i Ars Aevi

U Art Depou Ars Aevi u Centru Skenderija u Sarajevu potpisan je protokol o saradnji Muzeja moderne umjetnosti Saint Etiennea u Francuskoj i Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

Potpisnici dokumenta su direktori muzeja Saint Etiennea i Ars Aevi Lorand Hegyi i Enver Hadžiomerspahić te gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen. Dokument se odnosi na organizaciju izložbe za kolekciju Ars Aevi u Saint Etienneu 2014. godine, prenosi Fena.

"Hegyi se opredjelio da 2014. i Francusku priključi projektu Ars Aevi tako što će pozvati nove umjetnike sa svih pet kontinenata koji će predstaviti svoja djela. To je za nas velika čast", kaže on.

Lorand Hegyi jedan je od najuglednijih kritičara savremene umjetnosti u svijetu, a za nas je posebno važno to što je bio organizator i selektor izložbe umjetničkih djela 46 najpoznatijih umjetnika svijeta za kolekciju Ars Aevi, u Beču 1998. godine.

On je za novinare izjavio da je značajno da ljudi nikad ne zaborave ni Sarajevo i projekt Ars Aevi te da je važno da se shvati kontinuitet rada Ars Aevi i stvori globalna kolekcija umjetnosti s doprinosom umjetnika iz svih dijelova svijeta.

Hegyi je za ljubitelje ideje savremene umjetnosti održao i predavanje o suvremenoj umjetnosti, a za petak je planirano da u Umjetničkoj galeriji BiH predstavi Dreams&Runs izložbu radova odabranih francuskih umjetnika.

Više o samoj izložbi možete pročitati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije