ŠAPA Zenica: Ne kupujte životinje, udomite ih!

Radiosarajevo.ba
ŠAPA Zenica: Ne kupujte životinje, udomite ih!

Neodgovoran, nerijetko i okrutan odnos prema životinjama, napuštanje vlasničkih pasa i nebriga vlasti i društva u cjelini, razlog su velikog broja pasa na ulicama bosanskohercegovačkih gradova u posljednjih nekoliko godina. Iako najveći dio odgovornosti leži u rukama vlasti, svako od nas može učiniti korak ka humanijem društvu, a jedan od načina za to je i udomljavanje napuštene životinje.

Prilika za udomljavanje napuštenih životinja bio je i Festival udomljavanja koji je proteklog vikenda organizovalo zeničko Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja ŠAPA, povodom svog četvrtog rođendana.


Snežana Vidović, predsjednica Udruženja ŠAPA, za Radiosarajevo.ba kaže da je iznimno zadovoljna uspjehom ovogodišnjeg Festivala, na kojem je udomljeno 6 pasa: 5 štenaca i jedan odrasli pas.

“Dan smo proveli u druženju s brojnim građanima Zenice koji su iskazali podršku svemu što radimo, sa najmlađima i njihovim roditeljima, te našim štićenicima. Bila je to prilika da se djeca upoznaju sa životinjama, da nauče nešto o tome kako postupati sa životinjama, da nauče nešto o radu ŠAPA-e, kao i prilika da povećamo razumijevanje spram samog problema napuštenih životinja, prilika da svi skupa učinimo dodatan korak ka rješavanju ovog problema”, kaže Vidović za naš portal i dodaje:

“Poruka koju smo taj dan poslali svim građanima Zenice je: ne kupujete životinje, pružite dom nekoj od napuštenih životinja sa ulice, otvorite vrata svog dome i svoje srce, oni će na to uzvratiti neizmjernom ljubavlju koju će pokloniti vama i vašoj porodici.... Jer oni nisu lutalice, oni su napušteni.”

U ovom Udruženju trenutno preko 50 životinja čeka svoj dom

Despot podsjeća da nijedna od napuštenih životinja na ulici nije svojom voljom, nego je rezultat čovjekove neodgovornosti i nemara.

"Svi zajedno možemo učiniti puno kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, kako bi se djelovalo preventivno i povećao broj udomljavanja na lokalnom nivou. Pozivamo sve one koji razmišljaju da udome psa ili mačku da nas kontaktiraju direktno na mail Udruženja: sapa.zenica@gmail.com, kako bismo im pomogli u odluci. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije