Šansa za za sektor kulture u BiH: Evropski fondovi na dohvat ruke

Radiosarajevo.ba
Šansa za za sektor kulture u BiH: Evropski fondovi na dohvat ruke

Kultura Bosne u Hercegovine realno može postati jedna od najisplativijih ekonomskih grana - imamo talente, slavnu kulturno-historijsku prošlost, bogatstvo različitosti i institucije sa dugom tradicijom. Ono što koči razvoj kulture je često nedostatak političke volje čega je posljedica nedostatak novca.

Neophodnu finansijsku podršku bh. kulturnim projektima mogu pružiti fondovi Evropske Unije. Programi 'Creative Europe' i 'Horizont 2020' prilika su za domaće kulturne radnike i institucije.

S ciljem približavanja ove materije svim zainteresiranim pojedincima i organizacijama u BiH, danas je u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH održan 'Info dan o evropskim fondovima iz sektora kulture'.

Konferenciju kojoj je, naglasimo, prisustvovao značajan broj kulutrnih djelatnika iz cijele BiH, njih oko 200, otvorio je ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

On je na početku istakao da kultura na najbolji način obogaćuje našu zemlju, te se zahvalio gostima: ambasadorici Francuske i predsvačima iz ove zemlje, te uredu UNESCO-a i direktoru Siniši Šešumu na suradnji u pripremi ovog događaja.

Koncept evropskih integracija nezamisliv je bez učešća u projektima EU koji podrazumijevaju i fondove. Od relativno malog broja programa u kojima BiH ima članstvo, dva su u okviru Ministarstva civilnih poslova. To su Kreativna Evropa (Creative Europe) sa budžetom od 146 milijardi eura za period od 2014 do 2020, te Horizont, program namijenjen nauci i istraživanjima sa budžetom od 77 milijardi eura za isti period.

Godišnja karta se višestruko isplati

Ranije su ovi fondovi bili namijenjeni prvenstveno članicama EU, ali od 2003. godine oni su otvoreni i zemljama koje tek treba da uđu u EU, na principu ulazne karte na godišnjem nivou. Time je i našim kulturnim radnicima omogućeno da pod jednakim uvjetima apliciraju za sredstva. 

Godišnja karta koju naša zemlja plaća za učešće u Kreativnoj Evropi je  205.000 eura, a sredstva koja se mogu povući iz programa su višestruko veća. U prošloj godini iznosila su 520.000 eura.

"Ti rezultati ohrabruju, ali mi vjerujemo da sektor kuture i audiovizuelni sektor imaju daleko veći potencijal i da mogu biti mnogo uspješniji. Neka ovaj današnji događaj bude doprinos vasem uspjehu, a vaš uspjeh bude uspjeh Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija", rekao je ministar Osmanović, otvarajući koferenciju.

Na skupu govore stručnjaci iz Francuske koji će kroz primjer ove zemlje, koja je na najbolji način kapitalizirala svoju kulturu, prikazati kako se koriste evropski fondovi. Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi istakla je kako je kultura 'cement koji povezuje društvo'. Istakla je riječ 'Partnerstvo' kao ključnu u ovakvim projektima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije