Šansa za civilno društvo

Radiosarajevo.ba
Šansa za civilno društvo


Projekat “Izgradnja kapaciteta civilnog društva za učešće u civilnom dijalogu u Bosni i Hercegovini”, koji financira EU u iznosu od 1.2 miliona eura, zvanično je pokrenut ove sedmice.

Opći je cilj projekta uključiti civilno društvo u BiH u civilni dijalog na različitim nivoima vlasti, što je sukladno preporukama Europske unije i Strategiji proširenja, u kojima se ističe kako „vlasti trebaju napraviti dodatne napore ka razvoju dijaloga sa sektorom civilnog društva i trebaju podržati njegov razvoj“.

U naredne dvije godine, projekat provodi konzorcij u sastavu Kronauer Consulting (BiH), COWI (Danska), ATOS Consulting (Velika Britanija) i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (Hrvatska).

Organizacije civilnog društva mogu u procesu odlučivanja doprinijeti specifičnim znanjem i specifičnom stručnošću kada su neposrednije upoznate s pitanjima i potrebama građana. Također, kvalitetni doprinosi organizacija civilnog društva u dobro strukturiranom civilnom dijalogu za rezultat imaju učinkovitije i relevantnije javne politike i zakone.

Stoga će se projekt fokusirati na dva aspekta:
• Razvijanje i jačanje postojećeg pravnog i institucionalnog okvira za razvoj suradnje i dijaloga između institucija vlasti i organizacija civilnog društva,
• Jačanje kapaciteta civilnog društva za sudjelovanje u strukturiranom civilnom dijalogu.

Projektni tim i predstavnik Delegacije EU BiH pozivaju predstavnike institucija vlasti i organizacija civilnog društva na aktivno sudjelovanje u ovim aspektima projekta tijekom sljedeće dvije godine.

Konkretni pozivi organizacijama civilnog društva će, po najavama iz projektnog tima, biti objavljeni tokom januara i februara.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije