'Samo ekonomski osnažena žena je moćna žena'

Radiosarajevo.ba
'Samo ekonomski osnažena žena je moćna žena'
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


''Sretan sam što sam danas ovdje i što zajedno radimo na promovisanju važnosti uloge žena u poduzetništvu i politici, što ima poseban značaj jer sutra slavimo Međunarodni dan žena. Žene su ključne za uspjeh i prosperitet jedne države u 21. stoljeću; kada su žene marginalizirane, čovječanstvo ne može napredovati'', kazao je Patrick Moon, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, gostujući na manifestaciji pod nazivom 'Pridruži mi se – Join me', koja je održana u Sarajevu danas u organizaciji udruženja 'Žene za žene International'.

Sajam žena poduzetnica iz cijele BiH

Kako je cilj ove manifestacije jačanje žena kroz promociju poduzetništva žena, tako je organiziran i sajam poduzetništva žena u okviru kojeg je svoje proizvode predstavilo oko 50 samostalnih izlagačica, udruženja žena i malih biznisa koje vode žene iz svih dijelova BiH.

FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

''Kada im se pruži prilika, žene su u stanju da podižu porodice, društvo, pa i čitave države. SAD je čvrsto posvećena promociji rodne jednakosti i prava žena širom svijeta, a Ambasada SAD je podržala više projekata za položaj žena u BiH i kao svoj prioritet stavila poticanje angažmana žena u svim sektorima u društvu u BiH.

Iako se još dosta toga mora uraditi po ovom pitanju, kako bi se povećao broj žena u poduzetništvu i politici, te i bh. vlasti treba da stvore pogodnu poslovnu klimu za žene poduzetnice, na osnovu ovoga što sam vidio – posvećenosti i odgovornosti bh. žena, uvjeren sam da je svijetla budućnost moguća'', zaključio je svoj govor Patrick Moon.

'Više poduzetništva, manje nasilja nad ženama'

Na manifestaciji se prisutnima obratila i Seida Sarić, direktorica udruženja 'Žene za žene International', koja je istaknula da je ovo četvrta godina zaredom kako ova organizacija promoviše uspjeh žena u BiH.

FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

''Dan žena se obilježava više od 100 godina, a mart je u zadnjih nekoliko godina postao mjesec žena, mjesec u kojem se promoviše njihova uspješnost. Ponosne smo što promovišemo žene i njihova dostignuća, ali i govorimo o problemima sa kojima se one najčešće susreću'', kazala je Sarić, dodavši kako ovogodišnja manifestacija sa svojim motom 'Više poduzetništva, manje nasilja nad ženama', želi skrenuti pažnju na važnost ekonomskog osnaživanja žena.

Iako je BiH 2003. godine usvojila zakon o ravnopravnosti spolova, diskriminacija na spolnoj i rodnoj osnovi je u našoj zemlji i dalje prisutna, te je broj bh. žena u poduzetništvu i dalje jako mali

''Jedini način da spriječimo diskriminaciju jeste da svi zajedno radimo na tome. Obrazovanje je imperativ za žene – samo obrazovana žena je moćna žena i samo ekonomski osnažena žena je moćna žena'', zaključila je Seida Šarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije