Samo 5 posto mladih u BiH volontira

Radiosarajevo.ba
Samo 5 posto mladih u BiH volontira

Međunarodni dan volontera se obilježava 5. decembra sa namjerom da se poveća svjesnost javnosti o njenom doprinosu društvu. Ovaj dan se slavi u većini zemalja svijeta a njegov značaj promovišu mnoge nevladine organizacije.

AIESEC u BiH također koristi ovaj dan da podsjeti mlade ljude na važnost volontiranja kako za doprinos društvu tako i za lični razvoj pojedinca.

Kao najveća organizacija studenata u svijetu, AIESEC nudi svojim članovima internacionalno iskustvo i liderski razvoj kroz prakse u preko 110 zemalja i teritorija, internacionalne konferencije koje se održavaju svakodnevno te različite društveno korisne projekte.

Banja Luka, Mostar, Sarajevo i Zenica su lokalne kancelarije kroz koje AIESEC djeluje u Bosni i Hercegovini tako da mladi ljudi iz raznih krajeva zemlje imaju priliku da postanu članovi i na taj način se spreme za poslovni svijet koji ih očekuje nakon završetka studija. Organizacija pruža praktično iskustvo, priliku za usavršavanje jezika na interaktivan način, rad u timu i mnoge druge stvari.

U BiH se prema određenim podacima volonterizmom bavi oko 5% mladih što pokazuje kako volonterizam i dalje nije dovoljno prepoznat u našoj zemlji. Razlozi su između ostalog i neinformisanost mladih o ovakvim prilikama. Napredak u ovom polju je svakako učinjen donošenjem zakona o volonterizmu u Federaciji BiH koji je u Republici Srpskoj na snazi već određeno vrijeme. Na današnji dan AIESEC BiH želi da pokaže mladima da prilika postoji i da je samo potrebno da se napravi prvi korak.

„Dijelim mišljenje da je mnogo teško studentima na tržištu rada, jer naš obrazovni sistem nudi većinom teoretsko znanje, bez prakse koja nas u suštini priprema i gradi naše kompetencije te samim tim ističe  na tržištu. Međutim mnogo je i do nas studenata, previše pasivno to posmatramo i uvijek smo prvi u komentarima koliko je loše, a malo šta radimo da to promjenimo. AIESEC mi je pružio upravo tu praksu, prvi napisan ugovor, prvi sastanak sa kompanijom, prvo pisanje projekta, prvi organizovan event i kao nagradu za volontiranje i rad, pružio prijatelja na svakom kontinentu, mnogobrojne konferencije i seminare koji grade moj CV i kao rezultat svega  - pravi posao koji sam dobila zahvaljujući tim kontaktima i radu. Teško jeste, ali se moramo i mi malo aktivirati i smanjiti očekivanja te volontirati kako bi nas poslodavci prepoznali u masi CV-eva koje svakodnevno dobiju“, kazala je Nina Marković, predsjednica AIESEC-a BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije