Šamac: Oko stotinu učenika zaraženo salmonelom

Radiosarajevo.ba
Šamac: Oko stotinu učenika zaraženo salmonelom


Ilustracija

Oko stotinu učenika osnovne škole u Obudovcu kod Šamca i nekoliko starih osoba zaraženo je salmonelom, koja je otkrivena u majonezi u prodavnici brze hrane Big mama. 

Taj gril, koji se nalazi u blizini osnovne škole, zatvoren je tek danas, iako je prvi slučaj trovanja salmonelom zabilježen još prije 10 dana. 

Roditelji djece koja su zaražena ističu kako neko mora da odgovara za ugrožavanje zdravlja djece i najavljuju tužbe, ukoliko izostanu sankcije. 

Direktor Osnovne škole Obudovac Dušan Filipović tvrdi da su intervenirali odmah nakon obavijesti da je hrana u Big mami zaražena salomonelom. Đacima su sugerirali da ne kupuju hranu u objektu, ali je trovanje hranom ipak trajalo devet dana.

Inspektorica za hranu i sanitarnu zaštitu u općini Šamac Draginja Rakić istakla je da su neophodne mjere preduzete odmah po dobijanju izvještaja iz šamačkog Doma zdravlja, u kojem se navodi da postoji indicija o epidemiološkoj pojavi enterokolitisa kod određenog broja pacijenata koji su izjavili da su konzumirali hranu u objektima brze hrane u blizini osnovne škole.

Ona je dodala da je, s obzirom na to da je u ispitanom uzorku majoneze utvrđeno prisustvo salmonele, zabranjen promet neispravnom hranom, naložene su protivepidemijske mjere i izrečena novčana kazna u skladu sa zakonom, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije