Nadamo se niste zaboravili: Jeste li pomjerili kazaljke na satu?

0
Radiosarajevo.ba
Nadamo se niste zaboravili: Jeste li pomjerili kazaljke na satu?

Nadamo se da niste zaboravili te da ste pomjerili kazaljke na satu za sat unazad - jer je počelo zimsko računanje vremena!

Pomicanje sata je svakoj državi oduvijek bilo na izbor - ne postoji nikakav zakon koji govori da se sat mora micati.

Trenutno većina europskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, dok se ostatak svijeta odrekao pomicanja sata ili ga čak nikad nisu ni pomicali.

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Prva osoba koja je predložila mijenjanje vremena bio je Benjamin Franklin 1784. godine jer ga je frustrirao gubitak dnevnog vremena ljeti. Njegova ideja u tom trenutku nije zaživjela, tek su je početkom XX stoljeća prihvatili Nijemci.

U tom periodu, energija koja je bila ušteđena pomicanjem sata nije bila mala stvar - ni ekološki, a ni finansijski, piše Klik.hr.

Pomicanje sata ukida se primarno iz zdravstvenih razloga, u više istraživanja se navodi da pomicanje sata potiče stres, nesanicu i bolesti srca. Jedno istraživanje nam govori da čak i broj prometnih nesreća u SAD-u poraste za šest posto unutar sedmicu dana nakon proljetnog pomicanja sata.

Također, pomicanje sata je u prošlosti značilo mnogo više što se uštede energije tiče. Sat vremena neće značajno utjecati na potrošnju kao što je možda nekad uz zastarjele i skuplje izvore energije.

U principu je zimsko vrijeme pravilo - tokom zimskog računanja vremena je sunce najviše na nebu u podne.

Opće je prihvaćeno da je zimsko vrijeme tačno, iako se zdravstveni problemi pri micanju vremena češće pojavljuju pri promjeni na zimsko računanje vremena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije