SAI SC: Prva konferencija o sigurnosti okupit će u Sarajevu eminentne ličnosti iz svijeta

0
F. V.
SAI SC: Prva konferencija o sigurnosti okupit će u Sarajevu eminentne ličnosti iz svijeta
Foto: Arhiv / SAI SC konferencija

U organizaciji SAI-ja, nevladinog, nestranačkog i neprofitnog think-tanka sa sjedištem u Sarajevu, posvećene jačanju sigurnosti i prosperiteta u Europi i cijelom svijetu, 16. i 17. oktobra u Sarajevu će biti održana 1. SAI Sigurnosna konferencija.

To je prva ovakva konferencija o sigurnosti koja će se održati u Sarajevu i BiH gdje se očekuje učešće eminentnih ličnosti iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU).

"Po uzoru na slične konferencije u svijetu, SAI SC ima za cilj da okupi poznate ličnosti iz svijeta međunarodne politike, diplomatije i sigurnosnog sektora", kaže nam prof. dr. Hamza Karčić, ugledni profesor međunarodnih odnosa sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i respektabilni međunarodni autor, jedan od organizatora konferencije. 

Epilog drame: BHRT mora pustiti signal FTV-u

Epilog drame: BHRT mora pustiti signal FTV-u

Ambicija SAI SC konferencije bit će platforma za okupljanje, razmjenu ideja i networking/umrežavanje

"Cilj SC je pozicionirati Sarajevo kao centar razgovora, dijaloga i diskusija o sigurnosnim izazovima", dodaju organizatori.

Think-tank organizacija SAI, iza koje stoje braća Karčić, profesor Hamza Karčić, dr. Harun Karčić, novinar i urednik na katarskoj TV mreži Al Jazeeri Balkans, koji se bavi ljudskim pravima i geopolitikom Bliskog istoka, te dr. Hikmet Karčić, istraživač i autor više knjiga, smatra da geopolitičko okruženje postaje sve složenije i manje predvidljivo. 

Poziv na konferenciju
FOTO: Radiosarajevo.ba: Poziv na konferenciju

Tehnološke inovacije zahtijevaju promjene starih društvenih okvira, ekonomije i političkih pokreta. Niz novih sigurnosnih izazova predstavlja rizike za političku i ekonomsku stabilnost. Kako bi se odgovorilo na ovu rastuću nestabilnost u Evropi i šire, ključan je novi i inovativni pristup.

U međusobno povezanom svijetu, misija ove organizacije je potaknuti javno-privatni dijalog kako bi se oblikovali planovi za budućnost.  Ova organizacija, uz ostalo, nastoji pomoći da se shvate globalni trendovi i njihove posljedice za društvo, ekonomiju i sigurnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije