Sahrana i komemoracija Enveru Dizdaru

Radiosarajevo.ba
Sahrana i komemoracija Enveru Dizdaru

Enver Dizdar, novinar i publicista koji je iznenada preminuo u petak u Sarajevu, bit će ukopan u 13 sati na groblju Bare u Sarajevu, a komemoracija će biti održana u 12 sati u komemorativnom centru groblja Bare.

Novinar, likovni kritičar, komentator, reporter i putopisac, bio je urednik u sarajevskim listovimaOslobođenje, Svijet, Večernje novine, VEN i Dani. Od 1993. godine je nezavisni novinar, scenarist i aktivni djelatnik u kulturnim aktivnostima.

Više puta je nagrađivan najvišim novinarskim nagradama.

Monografija Franjo Komarica u obrani ljudskog dostojanstva - kandidatura za Nobelovu nagradu za mir, monografija Slovo Makovo / Slovo o Maku, autor ili koautor, priređivač i urednik svih publikacija u izdanju Fondacije Mak Dizdar, autor četvorojezičke turističke publikacije, eseističke monografije Dobrodošli u Sarajevo (četiri izdanja), detalji su iz njegove biografije. Bio je i filmski i TV scenarist, autor dva otkupljena scenarija za igrani film i pedesetak snimljenih i emitovanih dokumentarnih filmova i tv serija.

Jedan je od osnivača asocijacije Fondacija Kulin-ban - Matica bosanska, a od 2000. je i predsjednik Upravnog odbora Fondacije Mak Dizdar koju je i osnovao, te multimedijalne, kulturno-turističke institucije Makova hiža u Stocu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije