Sada je definitivno: Imamo najjače političare na Balkanu, od K1 boraca do karataša

A. Sokolović
Sada je definitivno: Imamo najjače političare na Balkanu, od K1 boraca do karataša
Foto: Radiosarajevo.ba / Imamo najjače političare na Balkanu

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, njih 18, imenovali su jučer na sjednici novi saziv Kantonalne vlade koju će predvoditi premijer Mario Nenadić kao zajednički prijedlog nove koalicione vlade.

Podsjetimo, novi saziv Vlade KS čine kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF), nakon što je dosadašnja Vlada smijenjena voljom novouspostavljene skupštinske većine.

Na društvenim mrežama već sada su počeli komentari da imamo najjače političare, s obzirom na to da su mnogi od sadašnjih, ali i bivših ministara i zastupnika ugledni sportisti, K1 borci, majstori borilačkih vještina...

Prvi među njima je novi-stari ministar Ismir Jusko (SBB). Završio je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja gdje je i magistrirao, a majstor je borilačkih vještina. Jedan je od suosnivača kluba borilačkih vještina, gdje i trenutno radi na sportskoj afirmaciji mladih.

Ismir Jusko - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Ismir Jusko

Novi ministar kulture Kenan Alikadić (SDA), karateom se bavio od septembra 1996. godine u KK Stari Grad da bi 2002. prešao u Bosnu.

Od 2006. godine u karate klub Sambon u kojem je trener 17 godina. Nosilac je majstorskog zvanja peti dan. Osvajač je brojnih državnih, internacionalnih, balkanskih, mediteranskih, evropskih i svjetskih medalja, juniorski prvak države u teškoj kategoriji.

Kenan Alikadić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Kenan Alikadić

Vrhunski sportista je i zastupnik Dževad Poturak (SBB), koji je naš najbolji K1 borac, kao i profesionalni MMA fighter. Osvajač je brojnih priznanja, a slavu Bosne i Hercegovine je prinio širom svijeta. 

Među zastupnicima je i vrhunski džudista Amel Mekić (NiP), koji je jednom prilikom kazao "kada osvojite titulu Europskog prvaka i ponesete zastavu svoje zemlje na Olimpijskim igrama, jasno je da ste ispunili san jednog sportiste".

Iz stranke Narod i pravda je i bivši sportista Elmedin Konaković. Doduše nije se bavio borilačkim sportovima, već košarkom, ali je prije ulaska u politiku imao više nego zavidne košarkaške transfere i izvan granica Bosne i Hercegovine. Bivši premijer bio je kapiten u KK Bosna ASA, te sa uspjehom igrao u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji.

Elmedin Konaković - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Elmedin Konaković

Dovoljno je samo reći Bibija Kerla (DF) ili, kako je mnogi zovu, „Biba nationale“. Ona je najsvestranija sportiskinja na našim prostorima jer se okušala čak u četiri sporta - brzo klizanje, atletika, nogomet i kuglanje.

Poput Konakovića i Igor Stojanović (SDP) je bivši košarkaš, kao i nekadašnji direktor košarkaških reprezentacija BiH. 

Naravno, ne smijemo zaboraviti i bivše sportiste koji su sjedili u Skupštini KS-a, poput Mensura Peljte, nekadašnjeg svjetskog prvaka u boksu, te Zijada Sipovića, poznatog karatistu i pjevača. 

Peljto je u Brčkom oženio Aminu s kojom ima sina Ali Mensura - undefined

Facebook: Peljto je u Brčkom oženio Aminu s kojom ima sina Ali Mensura

Tu je i Sejo Bukva, nekadašnjeg drugog dopredsjedavajućeg. Riječ je o proslavljenom košarkašu koji je u svojoj karijeri, koja je trajala od 1988. do skoro 2007. godine, nastupao za čak 11 klubova, kao i Denisa Stojnića, vijećnika u Gradskom vijeću Grada Sarajeva. 

Nekadašnji dopredsjedavajući Skupštine KS, a sportista je i Sabahudin Delalić, koji se spominje u spornom snimku u aferi "Asim". On je magistrirao sport na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, a kapiten je reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci.

Sabahudin Delalić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sabahudin Delalić

Dodajmo i da je Enid Tahirović, nekadašnji sjajni rukometni golman BiH, bio na kandidatskoj listi za Skupštinu KS, tu je i Nedžad Fazlija, šef Kluba zastupnika SDPBiH u Skupštini KS.

Fazlija je nastupao je na četiri Olimpijade u streljaštvu i s osvojenim šestim mjestom u Sydneyu drži najbolji olimpijski rezultat jednog sporiste iz Bosne i Hercegovine.

Bivši ministar unutrašnjih poslova je i Predrag Koka Kurteš iz SDP-a. On je bio i načelnik Kriminalističke policije MUP-a KS. Zanimljivo je da je prije rata bio nogometaš FK Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije