SAD: Proslavljen Dan nezavisnosti

Radiosarajevo.ba
SAD: Proslavljen Dan nezavisnosti

Amerikanci su nacionalni praznik, Dan nezavisnosti - 4. juli proslavili paradama, vatrometima, ili uz tradicionalni roštilj na izletištima.

U Bijeloj kući se, 4. juli, pored 235. godišnjice potpisivanja Deklaracije nezavisnosti, slavio i zbog 13. rođendana Malije, starije kćerke predsjednika Baracka Obame.

Predsjednik i prva dama Michelle bili su domaćini za nekoliko stotina članova porodica američkih vojnika.

Na južnom travnjaku Bijele kuće, za njih su organizovani roštilj i koncert.

Desetine hiljada Amerikanaca okupilo se da posmatra tradicionalni raskošni vatromet na Nacionalnom štališu u Washingtonu, koji se može pratiti s više mjesta u gradu, pa i iz obližnje Virdžinije.

Ispred zgrade Kongresa, ispod Capitol Hilla, održan je koncert na kome se tradicionalno izvodi Uveritira 1812 , Petra Čajkovskog.

Boston je okupio mnoštvo ljudi povodom najdugovječnijeg koncerta koji se održava na Dan nezavisnosti, i drugih prigodnih događaja, ili jednostavno zbog zabave.

Zabava je bila glavni motiv turista koji su iskoristili produženi vikend da odu do kockarnica u Nevadi, gdje su se domaćini potrudili i za pirotehnički dio.
 
U ACronu, u Ohaju, na Dan nezavisnosti se završava festival hrane, pod nazivom Rebarca, bijelo i plavo , koji asociranjem na boje američke zastave, učesnicima osiguravaju i očekivani ukus patriotizma.

Slično takmičenje, u jedenju viršli, organizuje se na Coney Islendu, u New Yorku.

U domu trećeg predsjednika SAD-a Thomasa Jeffersona, na imanju Montichello, kod Chaarlottevillea u Virdžiniji, nastavljena je pet decenija stara tradicija polaganja zakletve novih američkih državljana.

Istovremeno, neki republikanski političari koji namjeravaju da se kandiduju na predsjedničkim izborima iduće godine, nastavili su svoju kampanju i tokom praznika.

U New Yorku, gdje je vatromet zabranjen na ulicama, građani su se okupili na obali reke Hudson. Odatle su mogli da gledaju kako se sa šest barži na rijeci ispaljuje 40.000 raketa.

Spektakularni vatrometi organizovani su na nekoliko mjesta u zalivu San Francisca. U Chicagu je festival povodom Dana nezavisnosti odgođen zbog finansijskih problema, tako da grad ove godine nije sponzorisao nijedan vatromet. Ipak, vatrometa koji finansiraju lučke vlasti organizovan je na obali jezera Michigan.

S druge strane, u desetak američkih država, od Arizone do Floride, pogođenih sušom, vatrometi za ovogodišnji Dan nezavisnosti su zabranjeni, zbog straha od izbijanja novih požara. Negdje ta zabrana važi na teritoriji cijele države, kao u Novom Meksiku, a negdje su takvu odluku donijele lokalne vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije