SAD: Novine u istraživanju gojaznosti

Radiosarajevo.ba
SAD: Novine u istraživanju gojaznosti

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) je najavio novi pristup borbi protiv gojaznosti u Sjedinjenim Američkim Državama, tako što će se aktivnost stručnjaka preseliti iz laboratorija u klinike, gdje bi se tražili praktični načini prevencije i liječenja tog zdravstvenog problema.

Više od trećine odraslih i gotovo 17 posto djece u SAD su gojazni, što povećava rizik da se kod njih razviju zdravstveni problemi kao što su dijabetes tipa 2, srčane bolesti, povišen krvni pritisak, tzv. "masna" jetra i neke vrste raka.

NIH, koji je u poslovnoj 2010. u istraživanje gojaznosti uložio 971 milion dolara, će ubuduće finansirati istraživanja koja će gojaznost proučavati u uvjetima "stvarnog života" i među različitom populacijom.

Akcent će biti na razumijevanju biološkog procesa koji regulira tjelesnu težinu, faktora koji doprinose gojaznosti i zdravstvenih problema koje ona stvara.

Bolesti koje su u vezi s gojaznošću čine gotovo 10 posto medicinskih troškova u SAD ili 147 milijardi dolara godišnje, prenosi Tanjug.

Istraživanja su pokazala da su gojazna djeca pod većim rizikom nego druga da i kada odrastu budu gojazna, a kod njih se u ranijem dobu javljaju hronični zdravstveni problemi.

Prošle godine je prva dama SAD-a Michelle Obama pokrenula akciju pod sloganom "Pokrenimo se", čiji je cilj da se problem dječije gojaznosti riješi tokom života jedne generacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije