Sačuvajmo njihovu malu praonicu! (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Sačuvajmo njihovu malu praonicu! (FOTO)

Jedan od uposlenika. Foto: radiosarajevo.ba

Osvježeno u 13.30

Proteklih je dana na adrese medijskih kuća stigao neobičan apel za pomoć. Dostavila ga je Organizacija “Librag” koja zapošljava, educira i za rad osposobljava invalidna lica oštećenog sluha (gluhe i nagluhe).

Oni posjeduju praonicu rublja čija je budućnost neizvijesna s obzirom na dotrajalost opreme - mašina za pranje veša (kapaciteta od 10 do 15 kg), valjaka za peglanje i sušilica.

Strahujemo da ne dođemo u situaciju da moramo zatvoriti praonicu, pa Vas molimo da nam, ako ste u mogućnosti, donirate mašinu za veš, valjak za peglanje ili sušilicu. Nemojte nam zamjeriti što smo slobodni da Vam se obratimo molbom za donaciju, jer ne vidimo drugo rješenje”, piše u apelu.

Ne traže pare

Kontaktirali smo Jasminku Karahasanović, direktoricu preduzeća Librag koja nam je rekla kako je u praonici zaposleno devet osoba, od čega je sedmero osoba sa invaliditetom sluha.

“Me ne tražimo pare, mi samo tražimo mašine. Sedmero gluhih ljudi ovisi o praonici gdje zarađuju za život sebe i svojih porodica. Svaki valjak za peglanje ili sušilica bi nam dobro došli”, rekla nam je gospođa Karahasanović, koju najviše boli nedostatak Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, jer ne može da prođe glasanje u Domu naroda.

Novinar RadioSarajeva je u ponedjeljak posjetio ovo preduzeće, gdje se susreo sa uposlenicima i socijalnom radnicom organizacije, Almom Šetom. Tada su nastale fotografije koje možete pogledati ovdje.

“Organizacija “Librag” je osnovana 1996. godine od strane građana oštečenog sluha KS i u svojim prostorijama od 2005. godine imaju praonicu veša. Pored praonice veša uposlenici se bave i limarsko- bravarskima radovima. Proteklih godina organizacija je dobijala pomoć od Federalnog ministarstva privrede, Službe za zapošljavanje KS, kompanije “MIMS” i drugih” , kazala je socijalna radnica organizacije, Alma Šeta.

Gluhi i izmjena Zakona

Izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, u februaru ove godine, osobe oštećenog sluha gube pravo na socijalna primanja, jer se više ne tretiraju kao stopostotni invalidi.

Novim Zakonom o socijalnoj zaštiti, osoba koja je gluha 100% može imati po našim zakonima maksimalno 70% tjelesnog oštećenja.

Izmjenama zakona, federalne vlasti su direktno uticale na lica oštečenog sluha, pa tako i na rad organizacije “Librag”. Izmjenama zakona, licima oštečenog sluha ukinuta je mizerna invalidnina od 59 KM.

“Zaposlenici praonice ne žele da padnu na teret države, žele da rade, da imaju poslove, jer veoma su marljivi i vole da rade”, kazala je pripravnica Alma Šeta.

Ako odlučite da ih kontaktirate, možete to učiniti putem tel/fax: 033/446-165; na e-mail: librag@bih.net.ba ili na adresu Sagrdžije 73, 71000 Sarajevo BiH.

Vezano:
Invalidi napustili Parlament, očekuje se nastavak sjednice
Pristupačnost interneta za osobe sa invaliditetom

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije