Sa vrata galerije Charlama skinuti katanci!

Radiosarajevo.ba
Sa vrata galerije Charlama skinuti katanci!

FOTO: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Kako Radiosarajevo.ba saznaje od direktora Skenderije Hajriza Bećirevića, danas su u podnevnim satima skinuti katanci sa vrata umjetničke galerije Charlama smještene u Skenderiji, čime je ona ponovo otvorena za javnost.

Bitno je napomenuti da se Skenderija ne nalazi u nadležnosti Ministarstva kulture i sporta, već u nadležnosti Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Nakon što je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić umjetnicima pružio podršku posjetivši ih jučer na protestnoj akciji protiv deložacije nazvanoj Art Fight, danas je u poslijepodnevnim satima je reagovalo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

Ministar privrede Kantona Sarajevo, Emir Hrenovica Upravi Skenderije danas dostavilo naredbu da se vrata CeKA Charlama ponovo otvore za umjetnike i javnost.

Klik na foto za veću rezoluciju; FOTO: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

''Mi smo danas u 12:00 skinuli katance sa vrata umjetničke galerije Charlama jer je to bila naredba ministra. On je taj koji je obećao da će to riješiti, izdvojiti sredstva za Charlamu i za sve detalje trebate pitati njega. On je taj koji je to naredio, a ja sam samo postupio po njegovoj naredbi'', kazao nam je direktor Skenderije Hajriz Bećirević.

Podsjećamo, Uprava Skenderije je jučer, 4. decembra zatvorila vrata Charlame usljed ''neispoštovanih ubaveza koje je Charlama imala prema Skenderiji'.

Iz Charlame su nekoliko puta navodili kako se radilo o prinudnoj deložaciji na osnovu jednosmjerne odluke o raskidu Protokola o saradnji između Centra Skenderija i CeKA Charlame, koji nikada od strane Skenderije nije bio ni poštovan.

''U petak će Charlamu posjetiti ministar privrede i smatram da je sve ovo bilo zaista nepotrebno, ali mi je drago što smo se konačno vratili na svoje i ponovo nam je pružena šansa da radimo svoj posao'', kazao je za naš portal osnivač i voditelj umjetničke organizacije CeKA Charlama Jusf Hadžifejzović.

FOTO: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Vezani članci:

Dom mladih: Skinuta najava za turbo folk koncerte

Charlama: Još jedna žrtva kulturocida u Sarajevu

Ministar Šarić jedini podržao Charlamu

 

Pripremila: Lejla Čolak, Radiosarajevo.ba
Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije