Sa Hastahane će biti otklonjeni opasni dijelovi ruševine

Radiosarajevo.ba
Sa Hastahane će biti otklonjeni opasni dijelovi ruševine


Sa sarajevske Hastahane, prve sarajevske bolnice, će biti otklonjeni opasni dijelovi ruševine radi zaštite života i sigurnosti građana i njihove imovine.

Službe za inspekcijske poslove i Civilnu zaštitu Općine Stari Grad su reagirale na prijave o urušavanju objekta Hastahane, prve sarajevske bolnice, i već su poduzeti određeni koraci.

“Potrebno je da Vlada FBiH obezbijedi sredstva za sanaciju ovog objekta ili da, ukoliko to dozvoli Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, objekat bude srušen i na njegovom mjestu izgrađen novi, isti takav, odnosno neki drugi objekat u skladu sa regulacionim planovima”, rekao je načelnik Hadžibajrić.

Izlaskom na lice mjesta, konstatirano je fizičko stanje objekta o čemu je  obaviještena nadležna Federalna upravu za inspekcijske poslove, koja je dala saglasnost za otklanjanje opasnosti, ali uz stučni nadzor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa FBiH.

Jučer su date preporuke sa kojih dijelova konstrukcije bi se trebali otkloniti opasni dijelovi  radi zaštite života i sigurnosti građana i njihove imovine, a u službi za inspekcijske poslove se čini sve da se ispoštuje zakonska procedura oko izbora izvođača radova, da bi se što prije pristupilo otklanjanju opasnih dijelova.

Graditeljska cjelina Hastahana je 2008. godine proglašena nacionalnim spomenikom u BiH, tako da je ona pod nadležnošću Vlade FBiH koja je dužna da osigura mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika.

Spomenik se  sastoji od: Hastahane (zgrada Vakufske bolnice), objekta u avliji (sastavni dio Vakufske bolnice), pomoćnih objekata i pripadajuće avlije, a nalazi se u ulici Halilbašića, na Kovačima.

Zgrada Vakufske bolnice izgrađena je 1866. godine, a 1970. stavljena je pod zaštitu države kao spomenik kulture, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Općine Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije