Sa akšamskim ezanom nastupa mubarek noć: Dova koju je lijepo učiti

3
Radiosarajevo.ba
Sa akšamskim ezanom nastupa mubarek noć: Dova koju je lijepo učiti
Foto: Pexels / Ilustracija

Centralna svečanost Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletul-kadr bit će održana večeras u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Vjernicima se savjetuje da tokom posljednjih noći mjeseca ramazana uče jednu lijepu i kratku dovu koju je preporučio Muhammed, a.s.

Aiša, r.a, je upitala je Allahovog Poslanika,a.s.:

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

“Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?”

Poslanik odgovori: 'Reci: 'Allahumme inneke afuvvun, tuhibbu-l-afve, fa'fu anni! Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj Koji opraštaš i voliš oprost, pa mi oprosti!'"

Ovu dovu je lijepo učiti tokom zadnjih deset dana mjeseca ramazana, a posebno u neparnim noćima od kojih se izdvaja mubarek 27. noć.

Među kur'anskim ajetima koji govore o postu mjeseca Ramazana, posebno se ističe slijedeći ajet o kojem bismo trebali dobro razmisliti:

„A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.“ Kur'an, El-Bekara, 186.

Allah, dž.š., u citiranom ajetu poručuje da nam je blizu, da je tu za nas, da će saslušati naše probleme i pomoći nas. Allah nam poručuje da Ga zovemo, da Ga dozivamo, da tražimo od Njega. Zato se odazovimo našem Stvoritelju i dozivajmo ga što više u ovim mubarek danima i noćima!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije