Sa akšamom večeras nastupa mubarek noć Lejletul-berat

Anadolija
Sa akšamom večeras nastupa mubarek noć Lejletul-berat

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu prigodnim programima večeras obilježavaju jednu od četiri odabrane mubarek noći Lejletul-berat.

Lejletul-berat nastupa sa akšam-namazom.

Mubarek noć Lejletul-berat, noć koja se prema islamskoj tradiciji smatra noći brisanja grijeha, te je vjernici provode u intenzivnijem ibadetu. 

Kod bosanskih muslimana tradicionalno se tim povodom organiziraju različiti prigodni programi što se očekuje i ove godine. 

Mubarek noć Lejletul-berat doživljava se kao vjesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana. Obilježava se i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja. 

Ova odabrana noć u hadisima, predajama poslanika Muhammeda, a.s., se spominje kao noć u kojoj Uzvišeni Allah određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah dž.š. prašta ljudima grijehe. 

U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah dž.š. kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletul-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi. 

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša'bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je "Nisfuš-Ša‘ban", što znači polovina mjeseca ša'bana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije