Sa akšamom okončan ramazan: Bio je ovo poseban mjesec posta

Radiosarajevo.ba
Sa akšamom okončan ramazan: Bio je ovo poseban mjesec posta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Žuta tabija

Sa akšamom je okončan mjesec ramazan. 

Po mnogo čemu ovo je bio poseban mjesec posta. Zbog pandemije koronavirusa, vjernici su bili odvojeni od bogomolja, molitve su se odvijale pod novim pravilima i mjerama zaštite. 

Posebno je to bilo izraženo na početku ramazana, kada su mjere zabrane kretanja i okupljanja više ljudi, policijski sat spriječavali vjernike da razaman provedu kao što su navikli.

Ipak, kako je istakao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, to što su bili uskraćeni nekih zajedničkih obreda i običaja ne znači da je on bio manje vrijedan.

"Vrata oprosta i dobrih djela su i dalje bila širom otvorena. Sretni su oni koji su u njemu zaslužili Božiji oprost i Njegovu milost", poručio je reis Kavazović u bajramskoj poruci. 

Kako su Sarajlije na Žutoj tabiji dočekale akšam i kraj ramazana pogledajte u galeriji našeg reportera. 

Bajram-namaz će se sutra klanjati u džamijama i musalama, a vjernici su pozvani da se pridržavaju posebnih mjera samozaštite i instrukcija nadležnih.

Prema Takvimu Islamske zajednice, bajram-namaz je u 5.52 sati. 

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bit će održana sutra, 24. maja, u Gazi Husrev-begovoj džamiji, gdje će bajram-namaz predvoditi i hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije