S turistima će u obilaske ići samo certificirani vodiči

Radiosarajevo.ba
S turistima će u obilaske ići samo certificirani vodiči


Goste koji budu posjećivali Sarajevo, ali i druge bh. gradove, u obilaske će moći voditi samo certificirani turistički pratioci, koji će morati dobro poznavati strane jezike, historiju gradova koje obilaze i zanimljive priče o znamenitostima s tog područja, kazao je za Avaz.ba Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH.

"Takve ture imamo i sada, međutim, posao godinama obavljaju ljudi bez ikakvih diploma. Tu praksu želimo prekinuti i uvesti red u ovoj oblasti, jer se mora poštovati zakon i pratiti evropske norme po kojima već rade zemlje iz okuženja", naveo je Bibanović.

Prema njegovim riječima, u planu je da vodiči prođu jednosemestralni kurs, nakon kojeg će dobiti certifikate za rad širom regiona.

"Nakon završene obuke naši pratioci moći će zajedno s gostima ići na sva turistička putovanja. Oni će tokom vožnje autobusima i obilaska putnicima pričati o gradovima kroz koje prolaze te ljepotama koje ih krase", pojasnio je Bibanović.
 
Oni koji uspješno savladaju gradivo moći će voditi i ekskurzije širom Evrope. To, kako kaže Bibanović, već rade agencijski vodiči iako nisu obučeni za to, a svakodnevno imaju ture po Pragu, Budimpešti, Italiji...

"I oni moraju proći obuku i imati barem osnovno znanje iz svjetske historije i umjetnosti, renesanse, novog doba...", naglašava Bibanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije