Ruska profesorica sa državnog Univerziteta predviđa formiranje kalifata u BiH

E. H.
Ruska profesorica sa državnog Univerziteta predviđa formiranje kalifata u BiH
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ferhadija džamija u Sarajevu

Bosna i Hercegovina neće postati članica NATO saveza, ako to ne žele Srbi, izkavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Ovako svoj tekst počinje Aleksandar Frolov novinar službenog lista ruske vojske Crvena zvijezda.

Međutim ruski list podsjeća da lider SDA ipak insistira na tome da Nacionalni plan za BiH ili ANP treba biti usvojen i poslat u Brisel, jer to podrazumijevaju ranije donesene odluke i usvojeni zakoni.

List napominje da je zbog članstva u NATO savezu u BiH evidentan porast tenzija, jer političari koji se opiru na glasove Hrvata i Bošnjaka insistiraju na članstvu, dok Srbi su kategorično protiv. Podsjećaju i na izjavu predsjednika Francuske Emmanuela Macrona koji je u intervjuu za The Economist rekao „da je BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku“ i dodao je da se naša zemlja suočava s problemom džihadista povratnika.

Frolov je iskoristio ovaj povod kako bi razgovarao sa Elenom Ponamarjeva inače profesoricom na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Geostratepki položaj Balkana je potencijal za borbu svjetskih sila za prevlast u ovom regionu. Osmansko carstvo s 1389. do 1878. godine upravljalo je ovim prostorom, što je rezultiralo islamizacijom Srba i Albanaca, što je dovelo do i nekih novih problema, a koje su vezane za pojavu novih nacija u ovom regionu“, kazala je Ponamarjeva.

Profesoricu su pitali i ko su onda „jugoslovenski (bosanski) muslimani“?

„To su Srbi koji su prihvatili islam kao svoju religiju, koji su kasnije u socijalističkom periodu formirali i posebnu naciju“, istakla je Ponamarjeva.

Ustvrdila je da su se u 90-ih godina „narodne elite“ posvađale i razrušile Jugoslaviju, nakon čega su određene republike bivše Jugoslavije krenule putem pirključenja NATO savezu.

Mislim da NATO ne postavlja visoke ciljeva. Alijansa rješava isključivo vojne zadatke. Balkan je za njih bitan geostrateški položaj, to je most prema Maloj Aziji i onda prema Bliskom Istoku. Formiranje vojnih baza na ovom području omogućuje NATO savezu geopolitičku prednost“, smatra Ponamarjeva.

Profesoricu su upitali kakvu budućnost predviđa za region Balkana?

„Imam prilično pesimistične scenarije budućnosti regije. Na Balkanu je moguć pokušaj stvaranja još jednog takozvanog kalifata. Ovo nikako nije utopija, s obzirom na snažan migracijski tok sa Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Strukture kalifata mogu se oblikovati za 10-15 godina“, kazala je Ponamarjeva.

Međutim dodala je da većina muslimana na Balkanu do sada je odbacila ideje radikala.

„Ali ekstremistički centri ne prestaju sa radom i vrbovanjem, što je olakšano u teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji, nezaposlenosti i gubitku vjere mladih u budućnost. To se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu“, zaključila je Ponamarjeva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije