Rusija: Vojna parada moći

Radiosarajevo.ba
Rusija: Vojna parada moći

Rusija je na vojnoj paradi u Moskvi, u povodu proslave 66. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu, prikazala svoju vojnu moć.

Najveće rakete i najnapredniji tenkovi paradirali su ulicama grada, dok je 20.000 vojnika marširalo Crvenim trgom pozdravljajući predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina.

Velike vojne parade tradicionalni su način ispoljavanje sovjetskog i ruskog ponosa od 1945. a pružale su priliku ruskim vođama da na krilima patriotizma u drugi plan privremeno bace probleme koji muče rusku vojsku.

Parada u Moskvi i druge širom Rusije od zapadnog Sibira do Dalekog istoka koštat će, prema procjenama, oko 43 miliona dolara.

Analitičari kažu da većinu ruskog naoružanja čini oružje proizvedeno prije 20 godina, a naknadno poboljšano. Iako je drugi najveći izvoznik oružja na svijetu, Rusiji manjka investicija i političke volje da vlastite redove opremi najmodernijim oružjem.

- Ti sistemi stvoreni su prije 20 godina i proizvode se danas u minimalnim količinama, kaže vojni analitičar Aleksander Golts.

Putin je obećao potrošiti 718 milijardi dolara tokom sljedećih deset godina na obnovu ruskog naoružanja.

Vojnim reformama koje su planirane cilj je popuniti ruski vojni sastav profesionalnim vojnicima jer demografska kriza dovodi u pitanje popunu vojnih redova, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije