Rusija odgodila let ka ISS-u

Radiosarajevo.ba
Rusija odgodila let ka ISS-u

Rusija je odgodila sljedeći let rakete s posadom prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) koji je bio planiran za 22. septembar, za kraj oktobra, nakon nedavnog neuspjeha lansiranja svemirskog broda s teretom, izjavio je u ponedjeljak direktor Ruske svemirske agencije Aleksej Krasnov.

"Mislimo da će sljedeće lansiranje biti krajem oktobra ili početkom novembra, ne prije", izjavio je ovaj direktor programa letenja s posadom u Roskosmosu, na kojeg su se pozvale ruske agencije.

Sljedeći let bi trebalo da na ISS prebaci Ruse Antona Škaplerova i Anantolija Ivanišina, kao i Amerikanaca Dana Burbanka.

Oni će zamijeniti Ruse Andreja Borisenka i Aleksandra Samokutiajeva, kao i Amerikanca Ronalda Garana, koji su na Zemlju trebali biti vraćeni 8. septembra.

Njihov će povratak također biti odgođen.

Teretni svemirski brod Progress M12, koji je nosio nekoliko tona materijala i hrane na ISS, srušio se prošle sedmice, 325 sekundi poslije polijetanja s kosmodoroma Bajkonur u Kazahstanu.

Nakon ovog neuspjeha, Rusija je najavila da će odgoditi za polovinu septembra lansiranje Sojuza-2, koji je trebalo da bude lansiran ove sedmice sa satelitom za navigaciju Glonass, što je ruski ekvivalent američkog GPS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije