Rusija: Oboren temperaturni rekord

Radiosarajevo.ba
Rusija: Oboren temperaturni rekord

Protekle noći u podmoskovskom mjestu Klin oboren je temperaturni rekord "star" 60 godina, nakon što je na živinom stubu izmjereno 33,4 stepena ispod nule, saopćio je moskovski Meteobiro.
    
Prethodni rekord iznosio je -27,4 stepena, prenio je Itar-Tass.
 
Temperatura je u četvrtak navečer u Moskvi padala do - 26 stepeni, u Dmitrovu do 28,6, a u Možajsku do 28,3 stepena ispod nule, navela je agencija, podsjećajući da je proteklih dana u moskovskom regionu na jugoistočnom obodu anticiklona uz sjeverni vjetar nastupilo veoma hladno vrijeme.
    
Itar-Tass prenosi prognoze meteorologa iz federalne hidrometeorološke službe Rosgidromet da će se neuobičajeno hladno vrijeme u Centralnom Federalnom Okrugu zadržati i narednih dana.
    
Od 19. do 23. februara u centralnoj Rusiji će se zadržati hladno vrijeme s temperaturama od 7 do 12, a u nekim oblastima za 13 do 15 stepeni nižim od klimatske norme.
    
U saopćenju Rosgidrometa navodi se da će noću u tom periodu termometri pokazivati između 20 i 28 stepeni, a povremeno 30 i 35 stepeni ispod nule, dok će danju  temperature iznositi između -12 i -19 stepeni.
    
Apsolutno minimalna temperatura zabilježena je prošle noći i u Petrozavodsku (do -28,6), Rjabinsku (26,6) i Volgogradu (do -24,5 stepeni), a u selu Jefimovsko u Lenjingradskoj oblasti registrovano je do 36,6 stepeni ispod nule.
    
Najhladnija na evropskom dijelu teritorije Rusije bila je Murmanska oblast (s -41 stepen kod rijeke Lote), a hladnoća je zahvatila i južne oblasti evropskog dijela Rusije, s temperaturama oko -30 stepeni u Kurskoj i Saratovskoj oblasti i Tambovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije