Rusija: Gorbačov slavi 80. rođendan

Radiosarajevo.ba
Rusija: Gorbačov slavi 80. rođendan

Rusija je u srijedu obilježila 80. rođendan Mihajla Gorbačova, dajući posljednjem sovjetskom čelniku rijetki publicitet koji nije uživao u domovini još od dana svojih historijskih reformi.

Čovjek čiji su programi "Perestrojka" i "Glasnost" imali za cilj uspraviti posrnuli Sovjetski Savez ali su umjesto toga doveli do njegovog konačnog pada, obilježit će rođendan skromno u Moskvi s porodicom i prijateljima.

Ruski mediji pod državnom kontrolom poklonili su, međutim, ovu sedmicu davanjem značajne pažnje Gorbačovu uprkos anketama javnog mnijenja koje pokazuju da je on sada više marginiliziran u društvu nego ikada ranije.

Nijedan od javnih emitera nije ga prikazao kao čovjeka koji je pomogao u određivanju kursa historije okončavajući Hladni rat bez oružanog sukoba i dopuštajući istočnoj Evropi da se domogne slobode kakvu je tražila od Moskve tokom decenija brutalne vladavine tamošnjih režima.

Mediji su, međutim, stavili u prvi plan njegovu predanost porodici i objavili su izjave njegovih suvremenika koji su ga branili od kritika koje su danas još i ogorčenije.

Provladine novine Rosijskaja Gazeta posvetile su naslovnu stranu čovjeku koji je, kako su oprezno primjetile, vodio zemlju kroz vremena "nadanja i razočarenja".

- Gorbačov je bio uvjeren da ograničavanjem slobode ne možete dobiti pravdu, i da bez pravde nema slobode, izjavio je novinama njegov bliski saradniki i sadašnji član Ruske akademije Nauka Ruslan Grinberg.

A popularne novine Komsomolskaja Pravda objavile su intervju s njim na dvije strane koji je završen konstatacijom Gorbačova da mu je najsretniji momenat u životu bio kada je upoznao svoju pokojnu suprugu Raisu - koja je i sama igrala ulogu u preoblikovanju ruskog društva.

Oba kanala ruske državne televizije planiraju večeras emitovati emisije o bivšem lideru a na jutarnjim vijestima njegov rođendan bio je među vodećim temama.

Na prvom kanalu objavljen je titl: "Mihail Gorbačov. On je došao da nam pruži slobodu".

Medijska pažnja koja mu je posvećena izgleda značajna uzimajući u obzir sve ograničeniju ulogu dobitnika Nobelove nagrade za mir iz 1990. godine koju je imao u politici Rusije nakon što nije uspio oživiti političku karijeru sredinom 1990-ih.

Anketa javnosti objavljena ove sedmice pokazala je da Gorbačov "iritira" manje Rusa danas nego prije jedne decenije.  

Samo pet posto ispitanika izjavilo je da ga smatra "revoltirajućim" - što je alternativni odgovor onome koji su anketari očekivali u svojoj anketi.

Broj Rusa koji kažu da su ravnodušni prema Gorbačovu porastao je, međutim s 35 posto u 2001. godini na 47 posto danas.

Njegovi privatni planovi proslave rođendana ostali su tajna. Kremlj nije planirao nikakav zvanični prijem, a u novinskim izvještajima se navodi kako se očekuje da on provede današnji dan u kući.

Glavna proslava simbolično će se održati u Londonu 30. marta kada će Albert Hall biti rezerviran za gala koncert u njegovu čast kojem će prisustvovati glumica Sharon Stone i pjevač Bryan Ferry.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije