Rudari su u Božijim rukama

Radiosarajevo.ba
Rudari su u Božijim rukama


U saradnji sa portalom Fotografija.ba objavljujemo novu, jako zanimljivu i vizualno vrlo upečatljivu reportažu. Haris Čalkić se sa svojim aparatom, zajedno s brezanskim rudarima, spustio 300 m ispod zemlja.

Kako smo dnevno svjetlo ostavili iza leđa i krenuli dublje u rudarsku jamu strah pomiješan sa blagom panikom je počeo da obuzima. Kao u luna parku iz horor filmova, vozimo se na gumenoj traci ka crnom bezdanu. Ispred, poput tački, vide se samo dvije čeone lampe. Tako izgleda ulazak u rudarsko okno Kamenica, rudnika u Brezi.

U jednom trenutku se teško smiriti, a kroz glavu prolazi procedura prije ulaska: zaduživanje opreme, potpisivanje izjave o ulasku na vlastitu odgovornost, konsultacija sa tehničkim osobljem oko korištenja blica na fotoaparatu zbog toga što je jama metanska te kratki kurs korištenja aparata za disanje u slučaju povećane koncentracije ugljen-monoksida. Dok nam objašnjava šta i kako raditi u slučaju nesreće, naš vodič Adnan Velić inžinjer rudarstva, primjetivši našu nervozu dobacuje: „Nemojte se ništa brinuti, sve će biti u redu samo polako i oprezno“ – smiješi se.

Kliknite na fotografiju da preuzmete reportažu u cjelosti!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije