RS: Nema matematičara, broj brucoša prepolovljen

Radiosarajevo.ba
RS: Nema matematičara, broj brucoša prepolovljen


Iako u Republici Srpskoj nedostaje matematičara i profesora fizike, za narednu akademsku godinu planiran je upis gotovo za 50 posto manje brucoša na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci.

Istovremeno, više studenata prve godine primit će Pravni i Ekonomski fakultet, iako je i proteklih godina iz resornog ministarstva obećavano da će posebna pažnja biti posvećena deficitarnim studijskim programima, posebno matematici i fizici, a da će manji broj studenata biti upisan na pravu i ekonomiji, javila je Fena.

Međutim, taj proces izostaje i uoči nove akademske godine.

Naime, Univerzitet u Banjoj Luci u akademskoj 2013./2014.godini, predlaže upis 3.422 na prvi i 1.220 na drugi ciklus studija, a od toga broja, svega 307 brucoša primit će Prirodno-matematički fakultet u Banjoj Luci.

Iako će konačnu odluku o broju studenata tek donijeti entitetska vlada, na pravo i ekonomiju planirano je povećanje broja studenata i to za vanredne studije.

Resorni ministar Goran Mutabdžija tvrdi da se za narednu godinu planira sagledavanje potreba tržišta rada i upisne politike na fakultetima.

''Za narednu godinu planiramo detaljan presjek po svim zanimanjima s tržištem rada'', kaže Mutabdžija i navodi da će pri tome biti konsultirani svi socijalni partneri, ali izvršen i pregled stanja u svim školama.

On je najavio da će ove godine upis za sve javne i privatne univerzitete biti objavljen istovremeno te da će se raditi na rangiranju univerziteta, ali i da će Ministarstvo prosvjete i kulture insistirati na zakonskoj obavezi - potpisivanju ugovora između univerziteta i studenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije