RS: Kontracepcijska sredstva skinuta s esencijalne liste

Radiosarajevo.ba
RS: Kontracepcijska sredstva skinuta s esencijalne liste

Nijedno kontraceptivno sredstvo više se neće moći kupiti na recept jer se od septembra ove godine više neće nalaziti na novoj pozitivnoj listi lijekova, pišu Nezavisne.

Ovo je potvrdio Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlja RS, ističući da će ova mjera sigurno izazvati povećan broj abortusa.

"Cijena pilula će sada biti viša pošto se neće moći kupiti na recept, to automatski znači da će doći do većeg broja neželjenih trudnoća, a samim tim i abortusa", kazao je Babić.

On je kazao da je, ako želimo da vodimo računa o nečemu, potrebno podići standarde u tom smislu.

Na recept su se do sada mogle kupiti kontraceptivne pilule drospirenon-etinilestradiol (Yaz je komercijalni naziv) i vaginalete levonorgestrel-etinilestradiol (komercijalni naziv je Microginon).

U FBiH, s druge strane, niti jedan kontraceptiv se nije našao na esencijalnoj listi lijekova do sada.

Kako pišu Nezavisne, među prodavanijim kontracepcijskim pilulama bile su upravo Yaz, koje su na recept koštale 1,75 KM, a sada će koštati više od 20 KM.

Mirko Šaran, predsjednik Komisije za revidiranje liste lijekova Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da se prilikom izrade nove liste išlo na to da su kontraceptivi dosta jeftini i da ih zbog toga treba skinuti s liste.

"Smatrali smo da njihovo skidanje s pozitivne A liste lijekova neće bitno uticati na zdravlje stanovništva, jer ih svako može priuštiti s obzirom na niske cijene", istakao je Šaran.

Prema njegovim riječima, jedna od novina na novoj, revidiranoj listi lijekove jeste ta što će nazivi lijekova koji idu na recept ubuduće biti propisivani hemijskim, a ne imenima proizvođača, tako da ljekari više neće moći da propisuju lijek samo određenog proizvođača.

"Primjenom nove liste lijekova značajno će biti oslabljen uticaj lobija farmaceutske industrije pa će na osnovu propisivanja hemijskog naziva lijeka pacijent moći sam da bira lijek u apoteci, nakon što se informiše o njegovoj cijeni i učešću Fonda u toj cijeni", naveo je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije