Romi diskriminirani i kao popisivači

Radiosarajevo.ba
Romi diskriminirani i kao popisivači

Tekst objavljujemo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Romska zajednica u Bosni i Hercegovini je još jednom diskriminirana neadekvatnim odnosom kada je u pitanju popis stanovništva i domaćinstava čija implementacija počinje za nekoliko dana, rečeno je danas na konferenciji za novinare koju su ovim povodom organizirali predstavnici pet romskih udruženja s područja Kantona Sarajevo.

Predstavnici romskih udruženja su rekli da je među popisivačima sramno mali broj pripadnika romske zajednice.

"Samo na području Kantona Sarajevo za popisivače se prijavilo 40 mladih, obrazovanih Roma, a samo njih troje je angažirano. Imajte u vidu da je veliki broj starijih Roma, starosjedioca, nepismen i da ne govori niti jedan drugi jezik osim romskog. Postavlja se realno pitanje, kako će popisivač ući u romsku kuću, na kojem jeziku će pročitati pitanja s popisnice i kako će Romu koji zna samo romski objasniti šta je, npr. etnička pripadnost", kazao je predsjednik Udruženja Roma Naša mladost Mite Hasim.

Ovaj problem dodatno će uticati na brojnost romske populacije pa se predstavnici romskih udruženja s razlogom boje da popis neće pokazati stvarni broj Roma.

Predsjednik Udruženja Romas Dragiša Radić kazao je da im je malu nadu u koliko-toliko popravljanje situacije dala Fondacija Soros koja je osigurala finansijsku podršku  za provođenje tromjesečnog projekta koji za cilj ima upoznavanje Roma o procesu samog popisa.

"Angažirali smo 40 volontera koji su obišli dosta romskih zajednica te educirali Rome o načinu izjašnjavanja. Mi smo apelirali na njih, a to radimo i danas, da se izjasne kao Romi jer samo tako možemo ostvariti naša prava", kazao je Radić.

Predsjednik Udruženja Prosperitet Roma Ramiz Sejdić smatra da ovo neće biti dovoljno te da će rezultati popisa biti porazni kada je romska populacija u pitanju.

"Bojim se da će nam se desiti ista situacija kao i 1990. kada je registrirano tek 8.864 Roma, a ustvari ih je bilo oko 30.000. Podaci  kojim mi raspolažemo jest da u ovom trenutku na području BiH ima oko 80.000 Roma, a ako ih se popiše 30.000 mi ćemo biti presretni. Stoga apelujem na sve Rome da se izjasne kao Romi! Ne trebate se stijeti svoje kulture i tradicije. Imate obavezu da je ostavite u amanet mladim Romima", kazao je Sejdić.

I predsjednik Udruženja Sarajevski Romi Muhamed Hasanović izrazio je bojazan da će ovaj popis nerealan kada je u pitanju broj Roma.

"Mi smo zahtijevali da se kao nevladine organizacije uključimo u proces provedbe potpisa. Dervo Sejdić je u razgovorima s nadležim iznio ovu problematiku nebrojeno puta, ali ništa nije urodilo plodom", istakao je Hasanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije