Sprema li se u maju koncert Rolling Stonesa u Sarajevu

E. H., S. Š. J.
Sprema li se u maju koncert Rolling Stonesa u Sarajevu
Rolling Stonesi bi na ljeto 2017. godine mogli svirati u Bosni i Hercegovini! Iako zvuči potpuno nemoguće, informacije da su u toku pregovori za održavanje ovog koncerta u Sarajevu pojavile su se ovih dana u javnosti.

Brojni mediji prenosili su izjave Ramiza Kadića, pomoćnika gradonačelnika Sarajeva za obrazovanje, kulturu i sport, no čini se da su mnogi od njih izjave o pregovorima shvatili pogrešno jer cijeli projekat je još uvijek u prvoj fazi, kazao nam je gospodin Kadić.

"To je veliki proces i vrlo je preuranjeno govoriti da će Rolling Stones-i doći u Sarajevo. Mi razgovaramo na tu temu i to je još u prvoj fazi, jer je riječ o vrlo zahtjevnom koncertu koji se sprema za maj mjesec na stadionu Koševo. Odnosno, to je ono što smo mi planirali da bude urađeno, ali je potrebno obezbijediti bankovnu garanciju, koja je vrlo zahtjevna. Treba obezbijediti sponzore, grad to ne može sam podnijeti, tako da se razgovara sa sponzorima i preko agencije jedne, zbog čega je vrlo rano govoriti o održavanju koncerta", kazao je Kadić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

On je dodao da je u cijeloj priči riječ o velikoj želji entuzijasta iz Sarajeva da Jaggera i slavne Stonese dovedu u glavni grad BiH, ali da je ispred Gradske uprave zaista ogroman posao te je praktično nemoguće potvrditi da će pregovori uspjeti. Ipak, kako su saznali predstavnici Sarajeva u ovim pregovorima, veliku želju izrazili su i članovi slavnog benda da dođu u Sarajevo.

"Nama je preneseno da je Mick Jagger rekao, u razgovoru, da bi želio doći u Sarajevo i da bi jedino u glavnom gradu BiH održao koncert za ovu regiju, te da bi to bilo znatno jeftinije nego održati koncert u Zagrebu. Mi smo još uvijek sada u fazi čekanja i još je vrlo rano da ja to potvrdim. Ne bi niko bio sretniji od mene i ja bih volio da dođu Stonesi u Sarajevo, jer to ovaj grad zaslužuje, no o tome svemu ćemo govoriti u budućnosti, a ja vjerujem da ćemo to izgurati", zaključio je Kadić svoju izjavu za Radiosarajevo.ba.

Već ranije novinari našeg portala kontaktirali su Gradsku upravu Sarajeva, gdje su nam potvrdili kako još od prošle godine postoji inicijativa da se ovakav koncert održi u glavnom gradu BiH. Još u julu 2016. godine gradonačelnik Ivo Komšić je potpisao zahtjev da će Grad Sarajevo biti počasni pokrovitelj ukoliko dođe do koncerta ove legendarne grupe, a sve ovo potvrđeno je kroz faksimil koji možete pogledati u nastavku.

"NVO Front se u julu prošle godine obratila Gradu Sarajevu molbom za počasno pokroviteljstvo koncerta najveće rock grupe svih vremena The Rolling Stonesa u Sarajevu u 2017. godini. Gradonačelnik Sarajeva je 26. jula 2016. godine donio Odluku kojom se prihvata počasno pokroviteljstvo koncerta The Rolling Stonesa u Sarajevu bez finansijske obaveze Grada Sarajeva. Ovom odlukom odobrava se upotreba imena i grba Grada Sarajeva na promotivnim materijalima koji će biti korišteni za potrebe održavanja koncerta", navode iz Gradske uprave za portal Radiosarajevo.ba.

 

Zanimljivo je sigurno informacija da bi se koncert trebao održati na Bjelašnici. Razlog tome je jednostavan - a radi se broju posjetilaca iz BiH, ali i regije koji bi možda željeli prisustvovati koncertu. Iako su navodi o svemu još uvijek nejasni, te se pojavljuje i informacija da bi koncert mogao biti održan i na stadionu Asim Ferhatović - Hase, na Koševu, ali realno gledajući naši stadioni su premali za takav broj posjetilaca, a na Bjelašnici bi se moglo okupiti i 100.000 hiljada gostiju.

rolingstonesi_gs.JPG - Rolling Stonesi bi na ljeto mogli svirati u BiH?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije