Roditelji su prvi i najvažniji učitelji

Radiosarajevo.ba
Roditelji su prvi i najvažniji učitelji


U nedjelju, 20. novembra sa početkom u 12h u Importanne centru u Sarajevu, vodeća neovisna obilježit će se Svjetski dan djeteta.

Podršku kampanji pružili su: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo prosvjete i nauke RS, Federalno ministarstvo zdravstva i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

U okviru kampanje pod nazivom Roditelji su prvi i najvažniji učitelji – učenje počinje rođenjem, organizacija Save the Children Norway i Centar za obrazovne inicijative Step by Step, provode niz aktivnosti usmjerenih ka podizanju svijesti cijelog društva o značaju ranog djetinjstva ali i važnosti pružanja podrške porodicama čija je uloga u procesu ranog rasta i razvoja najvažnija.

Snažniji glas za djecu - apel vlastima

Kampanji su se od samog početka pridružili i bh. glumci Vedrana Seksan, Semir Krivić, Gordana Boban i Emir Fejzić koji su učestvovali u realizaciji TV spotova koji su okosnica kampanje. Njihovo učešće i aktivno druženje sa djecom očekuje se i na obilježavanju Svjetskog dana djeteta u centralnom prostoru Importanne centra koji će od 12 do 14 sati bit će u potpunosti prilagođen djeci, a sadržaji koji će im se ponuditi odgovarat će porukama kampanje: Čitajte mi, Igrajte se sa mnom, Pomozite mi da rastem i Ja sam ja.

Prostor će biti organiziran kao četiri zasebna kuta za: čitanje, igru, kreativni rad i samospoznaju kroz igru, u kojima će se djeca i roditelji zajednički zabavljati. U svakom od kutaka sa djecom i roditeljima će se družiti jedan/jedna od glumaca/glumica koji podržavaju kampanju.

Djeca u BiH - bez uljepšavanja

"Po mom mišljenju, ne postoji nista važnije ni prioritetnije u životu roditelja od potpunog posvećivanja djetetu u najranijem djetinjstvu! Za djetetov život, zdravlje, napredak, njegovu sigurnost i budućnost, to je jednako važno kao hrana i zrak. Zato podržavam ovu kampanju", kaže glumica Gordana Boban.

Selma Gičević: Istraživanje o prehrani u vrtićima u BiH

Organizatori žele skrenuti pažnju javnosti i ukazati na to da, osim brige o zdravlju i dobrobiti djece, roditelji imaju najvažniju ulogu u razvoju dječijih potencijala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije