Roditelji nemaju para, škole odustaju od ekskurzija

Radiosarajevo.ba
Roditelji nemaju para, škole odustaju od ekskurzija

 

Ekskurzije za učenike osnovnih i srednjih škola iz godine u godinu sve su skuplje pa vrlo mali broj učenika ide na ovo putovanje. Školsko putovanje košta minimalno 400 KM, a cijene se penju i do 800 KM. Među najpovoljnijim destinacijama je Italija, gdje učenici za 400 KM borave 3 do 4 dana.

Roditelji nekih učenika Prve osnovne škole na Ilidži razočarani su zato što su, kako su kazali za Dnevni avaz, djeca u Italiji provela samo tri dana, a bilo je rečeno da će na ekskurziji ostati šest dana. No, direktor škole Džeko Muhović pojašnjava da su djeca u Italiji provela onoliko dana koliko je dogovoreno s agencijom.

„Roditelji su dobili plan i program u kojem se vidi koja će mjesta djeca obići i koliko će se zadržati na ekskurziji. Od 55 učenika devetih razreda, 36 ih je bilo u Italiji, a 19 onih koji nisu putovali, u to vrijeme je pohađalo nastavu.“

Pomoćnik direktora Građevinsko- geodetske škole Hajrudin Ramović kazao je da učenici ove škole u septembru neće ići u Italiju na ekskurziju: „Ni 30 posto učenika nije pristalo da ide, vjerovatno zbog slabe materijalne situacije. U opticaju su bile i turističke destinacije u BiH, ali i to je roditeljima bilo skupo.“

Učenici Mješovite srednje elektrotehničke škole ne znaju goće li ići na ekskurziju. Iz ove škole su kazali da finansijska situacija diktira odabir destinacije.

„Još smo u dilemi. Lani je situacija bila mnogo bolja, ali već sada učenici pokazuju manje interesiranje. Neki govore da taj novac žele uložiti u polaganje vozačkog ispita, a neki u odlazak na more“, rečeno je u ovoj školi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije