Rođendanska želja Davora Dragičevića: 'Najiskrenije želim da me David zagrli i poljubi...'

3
A. Čančar
Rođendanska želja Davora Dragičevića: 'Najiskrenije želim da me David zagrli i poljubi...'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Davor Dragičević

Slučaj mladića Davida Dragičevića koji je ubijen prije skoro šest godina i dalje je neriješen. Bol i tuga roditelja za djetetom ne prolazi, nego je sve veća iz dana u dan...

Naročito je teško kada su u pitanju 'posebni' dani, kao što su blagdani, rođendani... Danas je rođendan Davoru Dragičeviću, a za portal Radiosarajevo.ba govorio je o željama koje ima za ovaj dan.

Vrijeme prolazi, pravosuđe ne reaguje, a porodici se agonija produžava iz dana u dan. Za ovaj dan, Davor Dragičević je za naš portal poslao poruku svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine:

Pucnjava u Hrvatskoj: Policija privela petero ljudi

Pucnjava u Hrvatskoj: Policija privela petero ljudi

"Rođen sam 5. jula 1969. godine od mame Zorice i oca Ranka. Nemam više apsolutno nikakvu niti želju niti volju da obilježavam ovaj dan. Štaviše, ovaj dan mi je jedan od težih datuma u godini.

Sinoć je Davidova sestra, Teodora poslije 12 sati došla, zagrlila me i poljubila. To je jedino što ja očekujem i želim, a što sam svake godine, do prije šest godina dobijao i od Davida. Al evo već šesta godina nema ga... Iskreno, najiskrenije, sa pravom ljubavlju da me zagrli i poljubi... Niti pare, niti finansije ništa nije važno u poređenju sa ljubavlju djeteta", emotivno je izjavio Dragičević za portal Radiosarajevo.ba.

Svim građanima i građanke Bosne i Hercegovine poručio je da budu sa djecom, da sudjeluju u njihovom odrastanju, da budu strogi i da budu blagi... Ne daj Bože bilo kome da se ovakve strašne stvari dogode, a dešavaju se svakodnevno.

Pet godina od ubistva Davida Dragićevića: Danas se navršava sumrak, crnilo i tišina u entitetu

Pet godina od ubistva Davida Dragićevića: Danas se navršava sumrak, crnilo i tišina u entitetu

"Povratka nema, mislim da rečenica 'Znam kako ti je', ne bi se trebala izgovarati. Ja kao roditelj nikada nikome ne bih mogao poželjeti ni mrvu, ni sekundu bilo kakvih mojih osjećanja podijeli sa mnom, da bilo ko ikada na sličan ili drugačiji način doživi ono što sam doživio ja i moje dijete od države. Da se na ovakav način već šest godina na iscrpljujući način borim, maltretiraju me, šikaniraju me, sveta mjesta gdje je pronađen moj David uništavaju. Ne mogu da shvatim da bilo kom ljudskom biću smeta lik mog djeteta, to bi isto bilo kad bih ja rušio nečije grobove...", izjavio je Dragičević i dodao:

"Sva ova moja i Murizova tragedija je potvrdila da je ovo društvo duboko u krizi čim roditelj na ovaj način treba da se bori i traži pravdu za svoje dijete. Zar to nije u obavezi države? Izmišljeni nacionalizam političara u Bosni i Hercegovini služi samo da bi zaštitili sebe i svoje interese. Neće ni Budnjinoj, ni Bakirovoj, ni Čovićevoj, ni od Trojke djeci nikad ništa faliti. Njihova djeca dobro sarađuju sa sve tri nacije, bahate se nad građanima BiH, oni su braća po novcu, a ostali građani BiH su ostali braća po tragediji, empatiji i po osjećanjima. Trebamo pokušato na bilo koji način pomoći jedni drugima u ovom bolu i patnji koja je iz dana u dan nesnosna."

Kako kaže, ovaj dan mu je užasan, a Davidova sestra za tri dana postaje punoljetna. Rekao joj je: 'Draga ljubavi, živa si, idi veseli se... Tata ne može...'

Na današnji dan prije pet godina nestao je David Dragičević

Na današnji dan prije pet godina nestao je David Dragičević

"Znate kako su se ophodile entitetske vlasti prema meni i Tužilaštvo, a istim stopama izgleda ide i država koje nema. Zemlje Bosne i Hercegovine ima, države nema, koja je izgleda nastavila entitetskim stopama. Političari nikada neće krenuti jedni na druge, krenut će samo na narod čitave Bosne i Hercegovine. Nakon ovih šest godina vidim da su u BiH svi narodi duboko podijeljeni i dovoljna je jedna iskra da se zaboravi i moja i Murizova borba, i borba svih roditelja koji samo teže vladavini prava. Ovo društvo kako se ophodi prema svima nama, nema nikakvu šansu u budućnosti, ovo je sunovrat... Ponavljam ja ću za svoje dijete dobiti pravdu, a za svoje dijete ja ću dobiti pravdu. Način na koji će to biti ja ću odabrati", zaključio je Davor Dragičević za portal Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije