Rođendan Mostarskog teatra mladih

Radiosarajevo.ba
Rođendan Mostarskog teatra mladih


U nedjelju, 24. februara 2013. godine, navršit će se 39 godina otkako je Mostarski teatar mladih (eMTeeM) 1974 počeo s radom.

U tome razdoblju eMTeeM je izveo 157 premijernih predstava, koje je vidjela publika s 5 kontinenata, a za umjetnička dostignuća tih izvedbi u Mostar su stigla najznačajnija priznanja i nagrade iz cijelog svijeta, stoji u saopćenju iz toga teatra.

"Trenutno se, voljom gradskih vlasti, eMTeeM - 1974 nalazi u vrlo
neugodnoj situaciji jer je prisiljen kompletan repertoar i sve druge
aktivnosti igrati u gostima. Uprkos tome, u minule dvije godine, koliko traje ovaj nezapamćen pritisak, izvedene su 662 reprizne predstave i dobivene 23 umjetničke nagrade.

Zbog kompletne situacije i odnosa gradske vlasti prema kulturi, ali i svim građanima Mostara, odlučili smo rođendansku tortu razrezati i s prijateljima obilježiti rođendan u Drežnici, daleko od gradskog centra.

Dva su osnovna razloga za to. Prvi je da smo sve ove godine išli u susret publici, pa nema razloga da to ne činimo i sada, a drugi je bijeg od prehladnih dvorana u gradu. Iznajmljene dvorane ne griju se, pa je jedina briga publike kako izdržati do kraja predstave. Taj i takav standard gledanja predstava tjera publiku iz teatara. Ne želimo učestvovati u tome. Tako će biti dok odgovorni ne shvate i promijene svoj odnos prema kulturi i umjetnosti.

Publici ćemo za naš rođendan pokloniti predstavu Omladinskog
studija Maslinova grana i uz rođendansku tortu zajedno s publikom, posadit ćemo stabla masline u Drežnici i zaželjeti promjene i bolje vrijeme u jubilarnoj godini eMTeeM-a 1974", stoji u saopćenju iz Mostarskoga teatra mladih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije